Se reduce „taxa verde”

2Comentarii
Se reduce „taxa verde”
DEVA – Valoarea timbrului verde, plătit de cumpărătorii bunurilor electronice şi electrice, va fi redusă începând cu 1 martie de la 8,33 lei, inclusiv TVA, la 5,95 lei pentru echipamentele mari şi la 1,19 lei pentru produsele de dimensiuni reduse.

Astfel, valoarea netă a timbrului verde scade de la şapte lei (fără TVA) la cinci lei pentru echipamentele mari, cum ar fi LCD, televizoare, copiatoare, calculatoare, monitoare, centrale telefonice şi la un leu pentru echipamentele mici – telefoane mobile, DVD playere, PDA, detectoare radar. Pentru echipamentele industriale de tipul aparaturii de supraveghere, antene, emiţătoare, va fi colectată o valoare netă de 2 lei pe kilogram se arată într-un comunicat al asociaţiei Eco Tic, care gestionează colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice. „Am vrut să îmi cumpăr un telefon fix care avea trecut preţul de 19 lei. Când am ajuns la casă a trebuit să plătesc 28 de lei. Nu ştiam de acest timbru verde”, spune un cumpărător. „Nu mi se pare normal ca pentru un MP3 portabil să plătesc o taxă de colectare. Cred că reducerea va creşte vânzările la produse ieftine”, adaugă un alt client.
Decizia urmăreşte stimularea vânzărilor de echipamente IT şi electronice de consum. Patronii magazinelor de profil consideră că această taxă nu era în concordanţă cu valoarea produselor. „Nu este normal ca un client care doreşte un telefon să plătescă aceeaşi sumă ca pentru un frigider”, spune gestionara unui supermarket din Deva. În plus, încasările Eco Tic aferente anului trecut au fost mai mari decât costurile colectării şi reciclării şi a „faptului că acţiunea nu a fost luată în serios”, după cum declara pentru „Hunedoara Expres”, Elena Bădescu, director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Deva. Acest lucru s-a datorat infrastructurii insuficiente de colectare.


Pentru aparatele radio, CD playere portabile şi instrumentele muzicale nu va mai fi perceput timbrul verde. Colectarea şi reciclarea deşeurilor revine tuturor producătorilor, distribuitorilor şi importatorilor de echipamente electrice şi electronice, potrivit unei directive europene.

Grigore Roibu2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor