Se restituie banii de contribuţii

Se restituie banii de contribuţii
ORADEA – După vestea extinderii contribuţiilor asupra tuturor veniturilor, inclusiv pe cadourile în bani şi în natură oferite de angajator, românii primesc şi o veste bună. Cei care au contribuit mai mult la asigurările sociale vor primi banii înapoi. CAS

„Asiguraţii care, desfăşurând activităţi salarizate la mai mulţi angajatori, au realizat, în anumite perioade din intervalul 01.04.2001-31.07.2007, venituri brute mai mari decât plafonul maxim prevăzut de lege, până la care s-a datorat contribuţia individuală de asigurări sociale, pot solicita restituirea sumelor achitate în plus”, ne-a informat Szarka Arpad, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Bihor.

Banii se restituie în baza Ordinului 67 din 31 ianuarie 2008 al Ministerului Muncii şi Egalităţii de Şanse, pentru aprobarea Modalităţilor unitare de aplicare, în sistemul public de pensii, a prevederilor Ordinului ministrului Economiei şi Finanţelor nr. 1.646/2007 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor reprezentând contribuţie individuală de asigurări sociale reţinută de la asiguraţi. „Este vorba despre contribuţia, plătită în plus faţă de plafonul maxim admis prin prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, pe perioada de timp în care a fost instituit plafon maximal de calcul al bazei de impunere”, a specificat directorul CJP Bihor.

Termen

Restituirea se face prin depunerea unei cereri numită „cerere pentru restituire”, adresată la Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, str. Latină, nr.8, sector 2, Bucureşti, însoţită de copia cărţii de identitate sau a buletinului de identitate al solicitantului. „Cererea pentru restituire trebuie să fie depusă în cadrul termenului legal de prescripţie a dreptului de a cere restituirea, respectiv în termen de cinci ani de la data publicării Ordinului ministrului Economiei şi Finanţelor nr. 1.646/2007, respectiv de la data de 26 octombrie 2007”, a precizat Szarka Arpad.
Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !