Producătorii au anunţat deja că scumpirile vor veni, inevitabil, după scumpirea gazului şi a energiei electrice, iar primele produse care se vor scumpi sunt carnea şi laptele.
Astfel, preţul cărnii de porc ar putea creşte cu până la 15% în acest an, având în vedere trendul crescător al costurilor pe care producătorii trebuie să le suporte pentru achiziţia de furaje, dar şi schimbările legislative la nivelul Uniunii Europene.
Majorări
Costurile de transport, de ambalare sau de marketing fac ca de la poarta fabricii și până la raftul din magazin, produsele să se scumpească chiar și cu 50%, potrivit unei analize.
Potrivit prețurilor medii prezentate de Institutul Național de Statistică (INS), un ou se vinde la poarta fermei, în medie, cu 0,58 de lei, în timp ce în magazine poate fi achiziţionat cu preţuri de până la 0,7 lei bucata.
Și asta în timp ce un kilogram de brânză telemea din lapte de vacă costă în medie la producător 15,22 lei, iar în magazine, în funcţie de loc şi brand, între aproape 19 lei şi peste 23 de lei kilogramul.
În ceea ce priveşte preţul la fructe, din datele INS reiese un preț mediu la poarta fermei de 2,72 de lei kilogramul de mere, iar dintre legume, kilogramul de morcovi costă 2,24 de lei, ceapa uscadă pleacă cu 2,05 lei, iar usturoiul uscat 11,7 lei kilogramul.
În marile lanţuri de magazine, un kilogram de mere ajunge la 3-6 lei, iar unul de usturoi în jur de 16 de lei kilogramul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!