Se scumpesc creditele la bănci

Se scumpesc creditele la bănci
ORADEA - Băncile româneşti se grăbesc să se pună de acord cu decizia BNR, care a mărit, la începutul acestei săptămâni, cu un punct procentual, de la 8% la 9%, dobânzile pentru credite.

Prima pe lista celor care, la rândul lor, au mărit dobânzile a fost Volksbank, după numai câteva ore de la anunţul făcut de Banca Naţională, urmată imediat de celelalte instituţii financiare, care fie au modificat – în sus, desigur – dobânzile, fie şi-au anunţat intenţia de a face asta foarte curând. Nu acelaşi lucru se întâmplă însă în cazul depozitelor, graba pe care o manifestă majoritatea băncilor în privinţa majorării dobânzii creditelor fiind mult mai puţin sesizabilă în cazul economiilor depuse la bănci.

Cu 50% mai scump
Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care România are, oricum, cele mai mari dobânzi ale creditelor din Uniunea Europeană, dar este şi pe poziţia de nedorit lider european în ceea ce priveşte variaţia costurilor financiare, în fapt o altă consecinţă a tarifelor mari practicate de băncile româneşti. Potrivit unui studiu făcut de firma de consulting Capgemini, în România dobânda medie este de 19% pentru credite de nevoi personale şi de 10% pentru credite imobiliare, faţă de 13% pentru credite de nevoi personale, respectiv 6% la credite pentru locuinţe, în Ungaria şi Polonia.
O simplă căutare pe internet ne arată şi un alt aspect, faptul că băncile comerciale care operează şi în alte ţări decât în România percep dobânzi mai mari la credite în ţara noastră.

Neîncredere şi apetit
„Se poate vorbi despre faptul că procentul mai mare al dobânzii la credite este expresia unei încrederi mai mici a băncii faţă de piaţa românească, dar asta nu este singura explicaţie. Un alt răspuns ar putea consta în apetitul foarte mare al românilor pentru credite de consum”, spune D.S., şef de departament credite al unei sucursale locale, care recomandă unui doritor de credit să studieze foarte bine ofertele băncilor înainte de a se decide asupra instituţiei financiare cu care va semna un contract. „Cheltuielile cu un credit se pot reduce cu până la 30% în cazul în care ai toate informaţiile legate de dobânzi, condiţii şi garanţii solicitate de creditor”, spune el.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !