Se scumpeşte pălinca de fructe

5Comentarii
Se scumpeşte pălinca de fructe
ORADEA – Începând cu acest an iubitorii ţuicii sau pălincii tradiţionale vor trebui să dea mai mult pentru un litru din „licoarea” respectivă, chiar dacă o produc pentru consum propriu. Asta din cauza accizelor la alcool, intrate în vigoare la 1 ianuarie 2007. Fiscul vrea controlul alcoolului produs în gospodăriile proprii ale ţăranilor.

„Legea prevede că pentru cantitatea de 50 de litri de alcool pur destinat consumului propriu al unei gospodării individuale, nivelul accizei datorate reprezintă 50% din cota standard a accizei aplicată alcoolului etilic, rspectiv 375 euro/hl alcool pur. Astfel pentru 100 de litri de ţuică de 50 de grade va fi plătită o acciză de 6,625 lei noi/litrul de ţuică”, ne-a informat Vasile Farc, de la Departamentul Relaţii cu Presa din cadrul Finanţelor bihorene. Pentru ceea ce depăşeşte 100 de litri se va plăti acciza întreagă, adică 750 euro/hl alcool pur sau 13,250 lei/litrul de ţuică de 50 de grade.

 

Înregistrări şi autorizări

 

Cei care speră că vor înşela Fiscul trebuie să se mai gândească. Gospodăriile individuale care deţin în proprietate livezi de pomi fructiferi şi suprafeţe viticole pot să producă pentru consum propriu ţuică şi rachiuri din vin sau fructe numai dacă deţin în proprietate instalaţii corespunzătoare condiţiilor tehnice minimale stabilite de Ministerul Agriculturii Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, avizate de Ministerul Sănătăţii. Instalaţiile trebuie să fie de tip alambic. „Toate gospodăriiile individuale care deţin astfel de instalaţii trebuie să se înregistreze la autorităţile fiscale teritoriale”, a precizat Vasile Farc. Şi ăsta este doar începutul, gospodăriile care realizează astfel de produse trebuie să declare şi cantităţile pe care le estimează că le vor produce într-un an. „Pe perioada de nefuncţionare instalaţiile vor fi obligatoriu sigilate. Desigilarea va fi solicitată în scris administraţiei finanţelor publice, menţionându-se totzodată cantitatea şi tipul materiei prime  ce urmează a se prelucra, perioada în care instalaţia va funcţiona, precum şi cantitatea de rachiu sau ţuică ce urmează a se obţine”, a declarat reprezentantul Finanţelor. Astfel Fiscul vrea să aibă controlul asupra cantităţii de alcool produs în gospodăriile populaţiei. În judeţul Bihor sunt înregistrate 99 de mici distilerii, alte şase dosare sunt trimise la Ministerul Finanţelor, şase dosare sunt în lucru, 26 sunt revocate, cinci suspendate şi unul anulat.

Dan Birta5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor