Se sting focarele de pestă

De Simona Drimbău
Se sting focarele de pestă
Opt focare de pestă porcină africană mai sunt active în prezent în Bihor.

„Ca urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, în prezent în cadrul județului Bihor mai sunt active opt focare de PPA ce afectează porcii domestici din două localități aparținând comunei Șimian, respectiv localitățile Șimian – 4 focare și Șilindru – 4 focare”, se arată în comunicatul SVSA Bihor. Ultimul focar a fost confirmat în data de 07.05.2019 în localitatea Șilindru.

La porcii mistreţi sunt active şase focare pe fondurile de vânătoare: FV 9 Cubulcut, FV 12 Balc, FV 4 Șimian, FV 49 Peștiș, FV 48 Cuieșd și FV – Complex Wild Boar Club Balc, ultimul caz confirmat fiind la data de 30.05.2019 în FV Cuieșd.
Conform procedurilor, DSVSA Bihor continuă la nivelul întregului județ aplicarea de măsuri sanitar-veterinare de control și supraveghere a efectivelor de suine domestice și sălbatice, în scopul prevenirii apariției de noi cazuri de îmbolnăvire, respectiv a depistării precoce a eventualelor suspiciuni de PPA.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

„DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, spune Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !