Se tem de violenţe la “Marşul Diversităţii”

1Comentariu
Se tem de violenţe la “Marşul Diversităţii”
Reprezentanţii organizaţiei “Accept” atrag atenţia asupra înmulţirii acţiunilor violente împotriva minorităţilor sexuale, temându-se că, sâmbătă, Marşul Diversităţii, evenimentul final al Festivalului Diversităţii – GayFest 2007, ar putea fi marcat de violenţe, la fel ca în anul precedent.

În cadrul unei conferinţe de presă de luni, reprezentanţii Accept au prezentat programul celei de a apatra ediţii a a Festivalului Diversităţii – GayFest 2007, eveniment care va culmina cu Marşul Diversităţii, atrgând atenţia asupra vioolenţelor şi actelor discriminatorii îndreptate împotriva minorităţilor sexuale din ţări europene.

Vicepreşedintele Accept, Florin Buhuceanu, a amintit de iniţiativa “unui grup de persoane”, care a făcut demersurile necesare pentru ca autorităţile să emită o lege care ar interzice căsătoriile între peresoane de acelaşi sex.

“În definitiv, restrângerea dreptului la căsătorie este o restrângerea a dreptului la viaţă privată, la viaţă familială şi la viaţă intimă”, a precizat Buhuceanu, adăugând că solicitarea trimisă Curţii Constituţionale “nu este nici oportună nici necesară”.

Buhuceabu a apreciat că unii dintre membrii grupurilor care au susţinut această iniţiativă sunt cei care au încercat să atace, în luna iunie 2006, participanţii la Marşul Diversităţii, după încheierea evenimentului reuşind să agreseze şase dintre aceştia.

“Spun asta pentru că, de fapt, acestă realitate arată nivelul de violenţă la care asistăm în România când este vorba de creşterea vizibilităţii persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender – n.r.)”, a explicat Buhuceanu.

De asemenea, vicepreşedintele Accept a făcut referire la membrii grupurilor care au manifestat “ostilitate” faţă de minorităţile sexuale.

“Vorbim în principal de Noua Dreaptă cu susţinerea Partidului Noua Generaţie, dar şi a Partidului Conservator, care a solicitat dreptul, pentru Gruparea Noua Dreaptă, de a manifesta în plin centrul Capitalei utilizând simboluri naziste”, a explicat Buhuceanu.

În acelaşi timp, vicepreşedintele Accept a făcut referire la faptul că un marş asemănător a avut loc în Republica Moldova, fără acordul autorităţilor, care a fost “ucis în faşă”, precum şi la o manifestaţie similară, în Lituania, în cadrul căreia membrii unor grupări radicale au încercat să îi agreseze pe manifestanţi.

La rândul său, preşedintele organizaţiei Accept, Romaniţa Iordache, a apreciat că în România autorităţile se arată deschise faţă de asemenea manifestaţii, dar sunt situaţii în care acestea tratează necorespunzător “tema exercitării drepturilor civile în mod egal”, când este vorba de minorităţi sexuale, amintind că agresorii celor şase persoane agresate, deşi filmaţi, nu au fost prinşi, iar autorităţile ar fi trebuit să se sesizeze din oficiu în cazul “contramanifestanţilor” din iunie 2006, care purtau însemne naziste.

Întrebaţi de jurnalişti dacă se aşteaptă la noi violenţe în cadrul marşului de anul acesta, reprezentanţii Accept au afirmat că participanţii la marş nu sunt violenţi, vor fi luate măsuri speciale pentru evitarea unor situaţii asemănătoare celor de anul trecut, dar nu au exclus posibilitatea unor noi agresiuni.

“Nu aş face o generalizare, dar cred că vor exista, ca în fiecare an, persoane care nu sunt de acord cu mesajul nostru şi cu punctul nostru de vedere, şi care înţeleg să ne facă cunoscut acest lucru fiind violenţi. (…) Ne aşteptăm să fie ceva violenţă, dar ne aşteptăm, în aceeşi măsură, ca jandarmii să ne protejeze”, a precizat directorul executiv al Accept, Florentina Bocioc.

Marşul din 2007 va avea loc pe acelaşi traseu ca anul trecut (Bulevardul 1 Decembrie – Piaţa Unirii – Piaţa Constituţiei – Parcul Izvor), organizatorii apreciind că nu vor fi mulţi participanţi, dar se aşteaptă să fie prezenţi la eveniment susţinători din Germania, Canada, SUA, precum şi reprezentanţi ai Parlamentului European.

În acest an, tema prioritară a Festivalului este căsătoria (parteneriatul civil), reprezentanţii organizaţiei apreciind că “adoptarea de legislaţie în acest sens constituie un pas decisiv pentru afirmarea egalităţii de drepturi a tuturor cetăţenilor”.

În perioada festivalului (4 – 9 iunie) vor avea loc dezbateri pe teme legate de problematica drepturilor omului, un festival de film gay, expoziţii de fotografie, o piesă de teatru, petreceri.

La marşul din anul precedent, primele incidente au apărut după cinci minute de la începerea manifestaţiei, când oameni de la balcoanele blocurilor de pe Bulevardul Unirii au aruncat cu ouă şi pietre spre manifestanţi.

Cel mai grav incident de atunci a avut loc în momentul trecerii manifestanţilor prin dreptul magazinului Unirea, unde 50-60 de persoane au încercat să spargă cordonul forţelor de ordine şi să-i atace pe manifestanţi. Nemulţumiţi că nu au putut ajunge la manifestanţi, protestatarii au început să arunce cu pietre spre forţele de ordine, unii dintre ei fiind loviţi de obiectele aruncate. De asemenea, şase manifestanţi au fost agresaţi, după încheierea evenimentului, în staţia de metrou Izvor, reprezentanţoo organizaţiei susţinând că autorii indidentului au rămas neidentificaţi.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor