Se vor o Justiție independentă față de SRI și față de clasa politică

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
4Comentarii
Se vor o Justiție independentă față de SRI și față de clasa politică
Mitingul PSD are ecouri puternice și în rândul magistraților. Iată mesajul asociațiilor magistraților din România: Problemele justitiei se rezolva institutional, prin proceduri legale, nu in strada.

Luni 11 iunie, două organizații naționale ale magistraților din România au dat publicității un comunicat prin care înfierează subordonarea sau influențarea Justiției atât din partea clasei politice, cât și din partea DNA și a SRI. Sunt reclamate „telejustiția”, „bilanțurile triumfaliste ale luptei anticorupție” cât și faptul că „persoane ce ocupă funcții de conducere la vârful statului roman își folosesc influența pentru a pune presiune asupra judecătorilor chemati sa solutioneze cauze în care acestia sunt judecați”. În esență, magistrații cer un echilibru care lipsește din plin polarizatei societăți românești post-decembriste.

„Probleme: protocoale secrete și abuzuri”

Redăm comunicatul emis de UNJR și AMR:
„Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania fac apel tuturor persoanelor interesate sa constientizeze ca problemele din justitie se rezolva institutional, prin proceduri legale, si nu in strada.
Dupa ce de peste 10 ani justitia a fost afectata de protocoale si hotarari secrete, de campanii electorale focusate pe justitie, de “telejustitie” si bilanturi triumfaliste ale luptei anticoruptie, nu putem sta pasivi vazand ca se trece acum la justitia “populara”, unde problemele justitiei se vor rezolvate in strada, numarand protestarii pro sau contra unei teme ce priveste justitia.

Experienta din ultimii 10 ani a demonstrat nocivitatea – atat pentru justitie, cat si pentru societate si clasa politica – a acestui mod de abordare populist al justitiei.

Este, de asemenea, inacceptabil ca persoane ce ocupa functii de conducere la varful statului roman sa isi foloseasca influenta pentru a pune presiune asupra judecatorilor chemati sa solutioneze cauze in care acestia sunt judecati.
Justitia se confrunta in prezent cu multiple probleme, de la protocoale secrete si abuzuri, la supraincarcarea instantelor si parchetelor, legislatie incoerenta, bugete insuficiente si deficit de personal.

Este legitim ca societatea si cetatenii sa fie preocupati de aceste probleme, insa fiecare dintre aceste aspecte trebuie evaluate obiectiv, vazand ce a functionat bine si corectand ce nu a mers bine. O asemenea evaluare, insa, nu se poate face decat discutand rational, profesionist si institutional.

Am fost primii noi, asociatiile de magistrati, care am expus public aceste probleme si am facut nenumarate demersuri pentru solutionarea lor.
In acelasi timp, insa, este de datoria noastra sa atragem atentia ca nu politizarea disfunctionalitatilor din justitie va conduce la solutionarea lor.

Dupa ce ani de zile justitia a fost folosita ca arma in batalia politica, trebuie sa se revina la normalitatea democratica unde justitia nici sa nu fie atrasa si nici folosita in bataliile politice.

Se vor deasupra luptei politice

Justitia este deasupra bataliilor politice, iar in fata ei toti trebuie sa fie egali.
Pentru acest motiv justitia trebuie sa fie independenta in raport de toate celelate puteri si autoritati, in special fata de serviciile de informatii si clasa politica.

Facem de aceea un apel tuturor autoritatilor care vor cu adevarat o justitie independenta sa dialogheze interinstitutional in vederea gasirii celor mai bune solutii pentru imbunatirea actului de justitie.”

Din Bihor, 2.000 au participat la mitingul PSD

Talibanii la Putere

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor