Seară de muzică camerală la Filarmonică

De Alexandru Guiaș
Seară de muzică camerală la Filarmonică
Camerata „Michael Haydn” va concerta pe scena Filarmonicii de Stat din Oradea.

Astfel, iubitorii genului sunt invitați în această seară, de la ora 19:00, în sala de concerte „Enescu-Bartók”, unde vor asculta un program care cuprinde lucrări ale compozitorilor B. Bartók („Dansuri populare românești”), W.A. Mozart („Simfonia concertantă în Mi bemol major pentru vioară, violă şi orchestră”) și P.I. Ceaikovski („Serenadă pentru coarde, op. 48”).

Despre invitați

Invitații serii sunt César Álvarez – dirijor (Spania), iar soliști Artur Kaganovskiy – vioară (SUA) și Kaganovskiy Eszter – violă (SUA).

César Álvarez a absolvit Conservatorul de Muzică din Oviedo. Și-a continuat studiile de dirijat în Madrid, după care a studiat pian, contrapunct și compoziție la Conservatorul de Stat „Ceaikovski” din Moscova.
Timp de cinci ani a urmat Masterclass-ul Internațional de Dirijat Orchestral din Lleida, susținut de Héltay László. S-a aflat la pupitrul a numeroase orchestre din întreaga lume. A predat arta dirijatului la Conservatorul de Stat Murcia, fiind și profesor invitat la Universitatea Vanderbilt (Tennesse – SUA). În 2001, la doar 28 de ani, a devenit prim-dirijorul orchestrei Filarmonicii Tomsk (Rusia).

Violonistul Artur Kaganovskiy a început studiul viorii la vârsta de trei ani. Și-a realizat studiile de masterat la The Juilliard School din New York. Deține numeroase premii și burse. A participat la diferite masterclass-uri susținute de profesori de prestigiu.

Artur Kaganovskiy a debutat la Auditoriul Isaac Stern de la Carnegie Hall în 2007 cu orchestrele New York Philharmonic şi Metropolitan Opera Orchestra. În ultimii trei ani a susținut mai mult de şaptezeci de concerte în întreaga lume, cu un repertoriu foarte larg, și a colaborat cu artiști de renume. Împreună cu soția sa, Eszter Kaganovskiy, sunt membrii fondatori ai formațiilor Neos String Quartet și Forte Duo.

Artur Kaganovskiy cântă la o vioară Pietro Guarnieri din 1730 care a aparținut celebrului violonist Jascha Heifetz și care, timp de 15 ani, a fost expusă la Muzeul Metropolitan din New York.
Kaganovskiy Eszter și-a început studiile la Școala de Muzică Palló Imre din Odorheiu Secuiesc. După licența obținută la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a finalizat studii de masterat la Universitatea Western Illinois.

A participat la mai multe festivaluri internaţionale, cursuri de măiestrie și masterclasss-uri. Din 2009 trăiește la New York, unde concertează frecvent cu programe camerale la Lincoln Center și la Carnegie Hall. În calitate de solistă, a realizat numeroase concerte și a colaborat cu mari artiști. Artista cântă la o violă Carlo Tononi construită în 1739.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !