Seară de pian la Filarmonică

De Alexandru Guiaș
Vlad Conta
Vlad Conta - © Foto: oradeaphilharmony.com
Vlad Conta și Nicolae Mihăilă promit un recital concertistic deosebit.

Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat din Oradea îi invită pe melomani la un program cu lucrări de mare frumusețe. Astfel, în această seară de la ora 19:00, în sala de concerte „Enescu-Bartók”, iubitorii de muzică vor asuclta un prprogram care cuprinde lucrări ale compozitorilor Fr. Schubert, E. MacDowell și A. Dvořak.

În deschidere iubitorii de muzică clasică vor putea asculta „Uvertura în stil italian în Re major” de Fr. Schubert, urmată de „Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în re minor, op. 23” a lui E. MacDowell, iar la final „Simfonia a VIII-a în Sol major, op. 88” de A. Dvořak.

Despre invitați

Invitații serii sunt dirijorul Vlad Conta și pianistul Nicolae Mihăilă. Cei doi sunt artiști români renumiți care au mai fost prezenți pe scena Filermonicii din Oradea.

Vlad Conta a studiat pianul şi dirijatul la Conservatorul din Geneva (Elveţia), la Accademia Musicale Chigiana din Siena (Italia) şi Universitatea Mozarteum din Salzburg (Austria) cu maeştri reputaţi. Între anii 1983 şi 1985 a fost maestru corepetitor la Opera din Monte Carlo şi la Grand Théâtre din Geneva, iar între 1985 şi 1989 şef de orchestră la Teatrul Municipal din Biel-Bienne (Elveţia). Între 1989-1993, Vlad Conta a fost prim-dirijor invitat la Teatro Regio di Torino, Italia, iar între 1989 şi 1997 a fost director muzical la Regina Symphony Orchestra (Canada). Vlad Conta este dirijor al Operei Naţionale Bucureşti din 2001. A fost distins cu: Medalia de Aur Katia Popova la Festivalul de Muzică de la Plevna (Bulgaria), cetăţeania de onoare a oraşului Fort Worth (Texas, SUA), Premiul Ludovic Spiess al Forumului Muzical Român (2011). Din 2012 Vlad Conta este membru de onoare al Filarmonicii Moldova din Iaşi. Pe lângă repertoriul de operă şi balet, Vlad Conta deţine de asemenea un vast repertoriu simfonic şi vocal-simfonic şi desfăşoară o carieră internaţională ca dirijor invitat la unele din cele mai cunoscute orchestre filarmonice din lume.

Solistul serii, pianistul orădean Nicolae Mihăilă studiază pianul de la vârsta de 8 ani, la Liceul de Artă din Oradea. La vârsta de 10 ani a apărut pentru prima dată ca solist-concertist în compania Filarmonicii din Oradea, sub bagheta dirijorului Iosif Conta, interpretând Concertul în Re major de J. Haydn. În 2012 a fost admis la Guildhall School of Music and Drama (Londra), unde lucrează cu renumitul pianist, Ronan O’Hora. Tânărul pianist are un palmares deosebit, fiind posesorul a numeroase distincții sau premii naţionale şi internaţionale. Repertoriul său cuprinde concerte de Haydn, Mozart, Beethoven, Grieg, Rahmaninov, precum şi o adevărată raritate, Piesa de concert a lui Carl Filtsch pe care l-a interpretat, după 164 de ani, în primă audiţie naţională în 2008, în cadrul Festivalului Internaţional Carl Filtsch de la Sibiu. Recent, repertoriul său s-a extins și cu lucrări concertante de Richard Addinsell și Edward MacDowell.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !