Seară de poezie la biblioteca judeţeană

Seară de poezie la biblioteca judeţeană
ORADEA - Biblioteca Judeţeană a organizat joi o seară de poezie, dedicată  sărbătoririi a 190 de ani de la naşterea poetului Arany Janos.

„Întâlnirea de azi (n.r. joi) este încă un prilej de bucurie. Un prilej al iubirii pentru frumos, pentru poezie, sub semnul unei sărbători şi anume 190 de ani de la naşterea unui clasic al poeziei maghiare.

Ascultând muzica originalului şi pe cea a poeziei traduse, ne dăm seama că poezia este o singură voce”, subliniează poetul Ioan Moldovan, redactorul şef al Revistei Familia.

„Arany Janos se trage dintr-o familie de ţărani plugari. Au fost zece copii în această familie, însă doar prima născută şi ultimul născut au rămas în viaţă. După datinile ţărăneşti din acea vreme se aştepta ca fiul să continue ocupaţia tatălui, deci să devină plugar.

Cum însă, a fost un copil slăbănog părinţii s-au gândit că nu vor putea lucra pământul cu acest copil şi l-au dat la şcoală. Încă de tânăr vorbea latina, greaca, ebraica, germana şi franceza”, povesteşte cercetătorul Danielisz Endre.

Arany Janos s-a născut pe 2 martie 1817 în Nagyszalonta, Salonta de azi, şi este considerat Shakespeare-ul baladelor. A scris câteva zeci de balade, traduse în peste 50 de limbi, iar cea mai apreciată operă a sa este Trilogia Toldi, inspirată de eroul local Toldi Miklos.

Ovidiu Morcan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !