Sebastian Vălean, noul șef al Parchetului Curții de Apel Oradea

De Crina Dobocan
Aspecte de la instalearea noului șef de Parchet
Aspecte de la instalearea noului șef de Parchet - © Foto: Ministerul Public
Procurorul Aurel Sebastian Vălean a fost instalat în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea.

Noul procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea este Aurel Sebastian Vălean. Șeful Parchetului Curții de Apel Oradea a fost instalat, la sfârșitul săptămânii trecute, în prezența lui Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ). La eveniment au fost prezenți procurorii din cadrul instituției, precum și procurorii cu funcţii de conducere din unităţile subordonate Parchetului de pe lângă Curtea de apel Oradea (PCA) Oradea. Totodată, a fost invitat și magistratul Aurel Mascaş, fost procuror general al acestui parchet, căruia i-au fost aduse mulţumiri pentru întreaga activitate şi pentru rezultatele deosebite obţinute în perioada în care a condus instituţia, până la pensionarea din magistratură.

Încredere

În cadrul întâlnirii, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și-a exprimat încrederea în capacitatea procurorilor de a-și exercita atribuțiile care decurg din îndeplinirea rolului constituțional al Ministerului Public, respectiv acela de a reprezenta, în activitatea judiciară, interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor. Totodată, procurorul Augustin Lazăr a arătat că, în contextul evoluțiilor înregistrate de sistemul judiciar, extrem de intense, din ultimii doi ani, marcate de modificări legislative care afectează magistratura și justiția penală, dar și de atacuri la adresa judecătorilor și procurorilor, este nevoie de un semnal de unitate și de implicare, pe care magistratura trebuie să îl dea atunci când sunt în discuție chestiuni fundamentale, care privesc însăși esența justiției, ca serviciu public.

„Independența procurorilor, esențială pentru statul de drept, este garanția unei justiții imparțiale și eficiente şi reprezintă o necesitate pentru a ne asigura că justiția, ca una dintre puterile statului, prin instituțiile sale, este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor și corectitudinea relației dintre stat și cetățean. Instalarea unui nou procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea este un moment special şi important pentru instituţie, onorant pentru noul titular al funcţiei, care se constituie în acelaşi timp într-un mesaj de continuitate”, a declarat Augustin Lazăr în contextul instalării.

Vizite

Totodată, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a arătat că, în cursul vizitei la Oradea a trecut pe la mai multe unități de parchet subordonate PCA Oradea.

În cadrul discuțiilor cu procurorii, acesta a abordat aspecte ale activității curente, dar și probleme de natură economico-financiară, respectiv necesităţile de investiţii şi reparaţii la sediile unor parchete.

Procurorul general al PCA Oradea, Aurel Sebastian Vălean, a subliniat că obiectivul prioritar al instituției rămâne acela de consolidare instituțională, precum și continuarea perfecționării profesionale a procurorilor, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în faza de urmărire penală, reducerea numărului de achitări.

Aurel Sebastian Vălean a fost numit în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de apel Oradea prin Hotărârea din data de 5.07.2018 a Secţiei de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

În cursul întâlnirii, au fost prezentate, pe scurt, datele statistice ale semestrului 1/2018, din care rezultă că indicatorii de calitate au înregistrat îmbunătăţiri, prin folosirea eficientă a resurselor umane şi materiale, profesionalism şi management adecvat.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !