Secerişul grâului spre final în Bihor

Secerişul grâului spre final în Bihor
Preţul grânelor este în creştere, în prezent un kilogram de grâu se vinde cu 0,65 de bani

Grâul din judeţul Bihor este secerat în proporţie de 95%. „Mai trebuie secerat grâul de pe parcelele mici din gospodăriile din zona colinară şi de deal”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor. Conform acestuia producţia medie de anul acesta este de 2.800 de kilograme la hectar. Producţii mai bune s-au obţinut în nordul judeţului. Aici s-au recoltat şi 5.500 kilograme la hectar.

Calitativ, grâul de anul acesta este mai slab decât cel de anul trecut. Acest lucru se datorează precipitaţiilor din ultima perioadă de vegetaţie care au favorizat apariţia unor boli şi scăderea indicilor de calitate. „Grâul de anul acesta poate fi corectat prin amestec cu grâu cu indici de calitate superioară. Calitatea pâinii şi preţul de vânzare a grâului nu sunt însă afectate”, a punctat Nicolae Hodişan. Agricultorii bihoreni au motive de bucurie deoarece preţul grânelor este în creştere. În prezent un kilogram de grâu se vinde cu 0,65 de bani.

Marii producători au sesizat autorităţile asupra unui fapt îngrijorător. Cei din industria de morărit şi panificaţie încearcă să cumpere grâu fără factură. Deşi oferă preţul cerut de producători, comercianţii nu sunt dispuşi să ofere însă şi facturi. Marii producători nu pot să vândă astfel, deoarece, marea majoritate au proiecte în derulare, şi trebuie să justifice intrările şi ieşirile.

Suprafaţa totală cultivată anul acesta cu grâu în judeţ este de 56.200 de hectare faţă de 65.000 de hectare cultivate anul trecut. Cu toate acestea, producţia medie la hectar în 2010 este mai mare decât în 2009 când au fost obţinute 1.850 kilograme la hectar.

Se estimează că în anul în curs producţia totală de grâu din judeţ o să fie de 155.000 de tone faţă de 120.000 de tone obţinute în 2009. „Această cantitate acoperă nevoile de consum atât ale populaţiei cât şi a animalelor din judeţ”, a concluzionat şeful DADR Bihor.

Culturi

În Bihor s-a încheiat şi recoltatul la rapiţă. Suprafaţa cultivată anul acesta este de 2.000 de hectare. Acestă cultură a avut pierderi semnificative în iarnă când au fost compormise 1.200 de hectare. Producţia medie obişnuită la rapiţă anul acesta este de 1.300 de kilograme pe hectar faţă de 1.000 de kilograme pe hectar când au fost cultivate 5.200 de hectare de rapiţă. În judeţ au mai fost secerate 7.200 de tone de orz şi 5.800 de tone de orzoaică de primăvară. Culturile de floarea soarelui şi porumb se află în prezent într-un spaţiu de vegetaţie bun.

Grâul secerat pe 95% din suprafaţă

Simona Albinaru0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !