Secessionul la expoziţie

Ordinul Arhitectilor – filiala Bihor a organizat la Galeria de Arte Vizuale (str. Republicii nr. 5) un nou eveniment de anvergura. Este vorba despre expozitia intitulata „Secessionul oradean”.

Si de aceasta data, onoarea de a deschide vernisajul i-a revenit directorului Muzeului Tarii Crisurilor, Aurel Chiriac, care si-a exprimat bucuria privind abundenta de evenimente care se desfasoara pe simezele galeriei inaugurate în urma cu numai câteva luni.

Conferinta internationala

Alaturi de celelalte doua stiluri arhitecturale pe care le întâlnim în Oradea (baroc si neo-românesc), „secessionul contribuie la atmosfera care marcheaza spiritual locuitorii acestui oras”, considera Chiriac. Stilurile arhitecturale redau imaginea unui oras dinamic, prosper, asa cum era Oradea la început de secol XX, în perioada cunoscuta sub numele de „belle epoque”.

Pe lânga plansele de arhitectura expuse la etajul galeriei si-au facut loc si câteva zeci de imagini din colectia ex-libris a Muzeului Tarii Crisurilor, toate realizate în acelasi stil secession.

Acest eveniment vine în întâmpinarea unei alte manifestari importante. În data de 5 octombrie, la Oradea se vor reuni specialisti veniti din mai multe tari central-europene, care vor dezbate diferite probleme legate de stilul secession.

Laura Voicu