Secetă de complexe de birouri

1Comentariu
ORADEA – Oradea s-a dovedit a fi, cel puţin până acum, un mediu neatractiv pentru constructori când vine vorba despre spaţiile comerciale sau pentru birouri. Constructorii consideră că puterea financiară a firmelor orădene este deocamdată prea mică pentru ca astfel de investiţii să fie profitabile.

Domeniul a fost abia tatonat, printre investiţiile „mici şi mijlocii” putând fi amintite centrele de afaceri ridicate pe străzile Roman Ciorogariu sau Cuza Vodă. O investiţie de amploare într-un centru de sedii de firme se anunţă doar lângă viitorul complex Spar, care se construieşte vizavi de sediul Finanţelor bihorene.

Sedii improvizate
Majoritatea firmelor îşi desfăşoară activitatea în apartamente sau case amenajate pentru a servi unor scopuri comerciale. Lipsa unor complexe destinate spaţiilor comerciale şi birourilor este pusă de directorul Federaţiei Patronilor Bihor, Dan Octavian, pe seama puterii financiare scăzute a firmelor orădene. „Din punctul meu de vedere nu există o piaţă economică suficient de dinamică, care să susţină astfel de proiecte. Există câteva spaţii pentru birouri, de clasa B şi C, făcute din case şi care au fost adaptate pentru activităţi comerciale. Să nu uităm că Oradea s-a lansat pe piaţa imobiliară acum doi ani. Atunci a fost făcută prima fundaţie a unui bloc de locuinţe. Acum toţi constructorii sunt concentraţi pe apartamente. Este o afacere sigură, nu riscă să rămână cu ele nevândute”, declară Dan Octavian. FPB a încercat fără succes să determine câţiva constructori să investească într-un parc industrial, cu spaţii pentru închiriat, atât pentru producţie cât şi birouri. „Ideea era să se construiască hale performante cu faţade gen showroom şi cu spaţii special amenajate pentru birouri, însă firmele preferă să stea în continuare în grajduri şi hale renovate, unde plătesc mai puţin”, a spus Dan Octavian.

Investiţii locative
Unul dintre investitorii în domeniul imobiliar din Oradea, Călin Raita, spune că are în construcţie complexe rezidenţiale care însumează mii de locuinţe, însă nu şi spaţii comerciale sau birouri. „S-ar putea să iniţiem în decembrie un astfel de proiect. Însă un complex de birouri de clasa A e o investiţie foarte mare şi chiriile ar fi foarte mari. Astfel de proiecte sunt viabile momentan în Bucureşti, Timişoara sau Cluj. Şi construcţia la apartamente a început foarte târziu în Oradea”, observă Raita.

5.000 euro/mp
În centrul Oradiei, pe pietonal, spaţiile comerciale se vând cu până la 5.000 euro un metru pătrat, iar în alte zone cu vad comercial, precum pieţele sau bulevardele, preţul este între 2.500 şi 3.000 euro/mp. Chiriile se situează între 7 – 15 euro/mp în cazul spaţiilor situate în zone mai puţin comerciale, şi ajung până la 30-40 euro în cazul celor destinate magazinelor. „În zona Decebal avem de vânzare spaţiu la 3.000 euro/mp. În Lotus, metrul pătrat se închiriază cu 30-40 euro pe lună, iar un apartament cu trei camere, pentru birouri, cu circa 400 de euro pe lună”, declară Iosif Szabo, administrator de agenţie imobiliară.

Georgiana Anghel1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor