Sechestru pe averile vameșilor

De Crina Dobocan
4Comentarii
Sechestru pe averile vameșilor
Şapte vameşi au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru complicitate la evaziune fiscală.

Şapte vameşi au fost trimişi în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea pentru complicitate la evaziune fiscală. Între aceştia: Traian Radu Mărginean, fostul şef al autorităţii Naţionale a Vămilor şi vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, şi Călin Valer Vesa, fost director executiv al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Cluj.

Alături de aceştia vor fi judecaţi, tot pentru complicitate la evaziune fiscală: Adorian Sergiu Ignat, fost inspector vamal în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Constantin Gheorghe Seleş, adjunct al Direcţiei de Supraveghere Accize şi Operaţiuni Valale în cadrul ANV, Dorin Ovidiu Vidica, fost şef Serviciu Antifraudă Fiscalăşi Vamală în cadrul D.J.A.O.V. Cluj , Crăciun Corneliu Sotoc, director executiv la D.J.A.O.V. Bihor, şi Simeon Aurelian Baciu, fost şef Birou supraveghere accize din cadrul D.J.A.O.V. Bihor.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu Cristian George Buna şi Ovidiu Vasile Costea, ambii comisari ai Gărzii Financiare Bihor, la vremea faptelor. Pentru 211 de acte materiale de evaziune fiscală vor fi judecaţi administratorii firmei SC Colors Internațional SRL din Săcuieni – Bereczki Jozsef Bela şi Pap Robert Attila.

Acuze

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„În perioada aprilie – mai 2009, inculpații Bereczki Jozsef Și Pap Robert, în calitate de administrator, respectiv administrator de fapt al SC Colors Internațional SRL Săcueni, au conceput și pus în aplicare un mecanism evazionist prin care 211 facturi și documente financiar-contabile aferente nu au fost evidențiate în actele contabile ale societății, astfel încât cantitatea de 6.647.986 litri/5.565,2 tone motorină Euro 5 a fost eliberată pentru consum către societăți comerciale care dețineau stații de distribuție a carburanților auto, fără plata accizei și TVA aferent. În actele contabile figura că motorina ar fi fost livrată în spațiul intracomunitar, către o societate din Slovacia.

Aceste documente false au fost prezentate și depuse de inculpatul Pap Robert la D.J.A.O.V. Bihor, structură teritorială a Autorității Naționale a Vămilor care avea obligația să exercite supravegherea vamală asupra antrepozitului fiscal deținut de SC Colors Internațional SRL Săcueni, precum și asupra tranzacțiilor cu produse energetice derulate de acest agent economic.

Sprijin

În contextul menționat anterior, cei doi inculpați au beneficiat de sprijinul și ajutorul direct oferit cu intenție de inculpații Mărginean Radu Traian, Ignat Sergiu Adorian, Seleș Gheorghe Constantin, Vesa Călin Valer, Vidican Ovidiu Dorin, Sotoc Corneliu Crăciun și Baciu Aurelian Simeon, prin următoarele măsuri: obținerea autorizației ca antrepozit fiscal de depozitare, în luna februarie 2009, cu toate că nu îndeplinea condițiile legale, având ca efect imediat derularea operațiunilor comerciale cu produse energetice în regim suspensiv de la plata accizei și scutire de la plata TVA aferent; asigurarea protecției societății respective față de autoritățile vamale din subordine; certificarea drept legale a neregulilor privind documentele administrative de însoțire şi neluarea de măsuri împotriva societății comerciale respective; obligarea lucrătorilor vamali din cadrul D.J.A.O.V. Bihor să certifice documente administrative de însoțire DAI pe baza cărora societatea comercială achiziționa motorină Euro 5 în regim suspensiv, care era ulterior eliberată pentru consum fără plata accizei.

Totodată, inculpaţii au întârziat comunicarea răspunsului autorităților vamale slovace din 22.04.2009 către D.J.A.O.V. Bihor, care nu confirmau relația comercială dintre societatea din Săcueni și societatea din Slovacia, până la data de 18.05.2009, protejându-l pe Pap Robert Attila de controalele care ar fi urmat”.

Procurorii îi mai acuză pe vameşi şi că au certificat drept legală achiziţionarea a 1.244.842 litri motorină Euro 5 de către firma din Săcueni de la o altă societate comercială, care nu deținea autorizație de antrepozit fiscal, în regim suspensiv de la plata accizei și completarea în mod necorespunzător a documentelor de transport, şi că nu au demarat acţiuni de control firmei, deşi ştiau că s-au efectuat fraudulos 122 de transporturi de produse accizabile în spaţiul intracomunitar.

Vameşilor li se impută că nu au efectuat verificări la societatea din Săcuieni, fiind interesați doar de certificarea documentelor administrative de însoțire privind cantitățile de motorină primite de această societate, pentru a-i asigura fluența și integritatea circuitului evazionist și neluarea niciunei măsuri cu privire la întocmirea incorectă a documentelor administrative de însoțire DAI.

De asemenea, anchetatorii au descoperit că vameşii inculpaţi au dat dispoziţii lucrătorilor vamali din subordine să certifice documente administrative de însoțire DAI prin care Colours International Săcueni a achiziționat cantitatea respectivă de motorină Euro 5, nedispunând niciun control operativ, deli erau la curent cu circuitul evazionist.

Alte două acuze care li se aduc sunt: ,,certificarea legalității eliberării pentru consum a cantității de 29.650 litri motorină Euro 5, depistată la data de 14.04.2009, în condițiile în care acest transport făcea dovada activității evazioniste desfășurată de inculpatul Pap Robert Attila, neluând nicio măsură în acest sens; şi ignorarea cererilor subalternilor de a-l obliga pe inculpatul Pap Robert Attila să prezinte autocisternele pentru verificare și sigilare, în vederea efectuării transportului intracomunitar de motorină Euro 5 și neluarea de măsuri pentru stoparea activității evazioniste desfășurată de acesta.

Prejudicii

Procurorii susţin că prin faptele de evaziune fiscală comise, cei doi administratori au cauzat un prejudiciu bugetului consolidat al statului de 10.294.807 lei (echivalent 2.455.854 Euro), din care accize în valoare de 6.987.357 lei și TVA în valoare de 3.307.450 lei.

Pe de altă parte, mai spun procurorii anticorupţie, la data de 16 aprilie 2009, Buna George Cristian și Costea Vasile Ovidiu, în calitate de comisari ai Gărzii Financiare Bihor, și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin neaplicarea sancțiunii amenzii de minim 20.000 lei și confiscarea cantității de 29.650 litri motorină Euro 5, ori contravaloarea acesteia în cuantum de 107.261,84 lei, descoperite în cadrul unui control efectuat, prin aceasta cauzând o pagubă bugetului consolidat al statului de 127.261,84 lei și obținând un folos necuvenit în același cuantum pentru firma din Săcueni.

Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 10.294.807 lei, respectiv cu suma de 127.261,84 lei.

Procurorii au instituit şi măsuri asiguratorii pentru recuperarea pagubei de 10.294.807 lei, fiind aplicat sechestru asigurator asupra bunurilor imobile aparținând vameşilor şi administratorilor inculpaţi (Mărginean Radu, Ignat Sergiu, Seleș Gheorghe, Vesa Călin, Vidican Ovidiu și Sotoc Corneliu, cu precizarea că inculpații Bereczki Jozsef, Pap Robert și Baciu Aurelian nu dețin în proprietate bunuri mobile sau imobile). De asemenea, au fost luate măsuri asiguratorii pentru recuperarea pagubei de 127.261,84 lei, fiind aplicat sechestru asigurator asupra bunurilor imobile aparținând foştilor comisari Gărzii Financiare Bihor, Buna George și Costea Ovidiu. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor, cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Taguri: , ,


4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor