Secretomanie mare la ANPC

ORADEA – „Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat în perioada  o acţiune tematică de control la nivel naţional de verificare a respectării drepturilor consumatorilor de către societăţile de salubrizare”. Comunicat Revenire comunicat

Aşa începe comunicatul de presă al ANPC, transmis redacţiei Jurnal bihorean de către Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OJPC) Bihor.  Fără a se preciza perioada în care s-a efectuat controlul, fără a se specifica numele firmelor la care s-au constatat nereguli, comunicatul se aseamănă cu toate celelalte transmise în ultima perioadă de OJPC Bihor, indiferent că este vorba despre brutării, spălătorii auto etc. „În cadrul acţiunii tematice de control. La OJPC Bihor, s-au verificat 10 prestatori de servicii publice de salubritate aplicându-se un număr de 9 sancţiuni contravenţionale în valoare de 7700 RON” sunt cuvintele care încheie comunicatul, adăugate de OJPC Bihor la textul iniţial emis de ANPC, text care poate fi consultat pe site-ul www.anpc.ro, la „ultimele noutăţi”.

 

Interes

Lipsa informaţiilor punctuale deranjează opinia publică, dovadă fiind întrebările pe care cititorii le-au postat pe www.bihon.ro, cu privire la articolele bazate pe comunicatele OJPC Bihor. „De ce se ascund şi nu dau numele firmelor cu probleme? Nu în interesul consumatorilor s-a facut controlul? Sper să vadă aceste opinii şi cei de la aşa zisa protecţia consumatorilor”, scria în decembrie un „anonim”, vizavi de controlul efectuat de OJPC la brutării.

 

Secretomanie ANPC

Pentru a afla care sunt deficienţele constatate, dar mai ales numele operatorilor economici sancţionaţi, am sunat la biroul de presă al ANPC şi la sediul OJPC Bihor. Am aflat că verificarea despre care ANPC ne-a informat pe data de 8 ianuarie 2007 a avut loc la sfârşitul lunii noiembrie 2006. Totodată, reprezentanta biroului de presă al ANPC, care a atras atenţia să nu-i fie făcut public numele, a specificat că identitatea companiilor sancţionate nu este comunicată, pe baza unei „hotărâri a cabinetului ANPC”, despre justificările căreia nu putea spune nimic „deocamdată”.

 

Presiune

„În urmă cu câţiva ani specificam în comunicate numele firmelor sancţionate însă am renunţat. Nu este vorba despre o hotărâre a ANPC, ci despre presiunea din partea patronatelor. Firmele sancţionate au dreptul ca, în termen de 15 zile, să conteste în instanţă măsurile oficiului, prin urmare nu putem comunica numele acestora decât după clarificarea situaţiei”, a explicat Cristiana Bigan, director executiv la OJPC Bihor. Cum de la data controlului în cauză a trecut mai bine de o lună, am solicitat un nou comunicat, care să cuprindă lista cu numele firmelor amendate, precum şi a celor care au contestat în instanţă. Răspunsul ne-a parvenit prompt, cu enumerarea agenţilor economici care au fost controlaţi, fără a se specifica însă numele firmei care a scăpat nesancţionată. 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !