Securistul Balaciu a lipsit de la comemorarea eroilor Revoluţiei

Securistul Balaciu a lipsit de la comemorarea eroilor Revoluţiei
„Revoluţionarul de hârtie” Nicolae Balaciu nu şi-a adunat destul curaj ca să participe, ca în alţi ani, la comemorarea eroilor Revoluţiei, eveniment derulat la cele două morminte de eroi din Cimitirul Municipal Rulikowsky.

De asemenea, gerul a mai cernut şi din personalităţile politice, remarcându-se absenţa unor lideri PNL sau UDMR „abonaţi” la ceremoniile de depuneri de coroane.

Au fost prezenţi şi au şi făcut câtve evocări scurte prefectul Mircea Ghitea, primarul Mihai Groza al Oradiei şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Gavrilă Ghilea. De asemenea, evenimentul a mai fost punctat de onoruri militare date de trupele de defilare ale poliţiştilor de frontieră, jandarmilor şi pompierilor, sub privirile atente ale comandanţilor IJPF Bihor, comisar şef Dumitru Luncan, IPJ Bihor, comisar şef Liviu Popa şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, col. Nicodim Oltean.

Sluja de pomenire a fost oficiată de părintele Gheorghe Nemeş, care s-a aflat şi domnia sa în mijlocul revoluţionarilor mobilizaţi în zilele de 22-23 decembrie 1989 în Primăria Oradea. Tot din partea Asociaţiei Revoluţionarilor din Bihor s-a mai remarcat la eveniment şi actorul Daniel Vulcu, unul dintre primii revoluţionari care au cuvântat liber de la balconul Primăriei.

Mormintele au fst acoperite de coroane depuse din partea unei serii de instituţii precum şi din partea reprezentanţilor PD, PSD şi PRM.

Actorii revoluţiei orădene se disociază de Nicolae Balaci

La o săptămână, după ce secretarul de stat pentru problemele revoluţionarilor, Puiu Nicolae Fesan, a deconspirat nouă „revoluţionari de hârtie” care au primit verdict de poliţie politică din partea CNSAS, orădeanul Nicolae Balaci încă nu şi-a găsit curaj să iasă în public cu o eventuală lămurire.

Cum nu l-am putut contacta telefonic pe actualul preşedinte al Asociaţiei Luptătorilor pentru Victoria Revoluţiei din 1989 (ALVR) Bihor, Dan Vâlceanu, şi nici pe predecesorul său, prof. Radu Davidescu, mutat la Braşov, am apelat la memoria oamenilor de cultură care au participat nemijlocit la răsturnarea de situaţie din Primăria Oradea, în ziua de 22 decembrie 2007.

Astfel, cunoscutul actor Daniel Vulcu ne-a declarat franc: „Nu ştiu cum a ajuns Nicolae Balaci pe lista noastră, a revoluţionarilor, sau cine l-a pus acolo. Habar nu am pentru ce merite a ajuns revoluţionar. Nu l-am văzut printre cei adunaţi în centrul Oradiei pe 22 decembrie.

Am aflat doar că lucra la Paşapoarte.

Dacă CNSAS a dat acest verdict, înseamnă că respectivul va ajunge acolo unde îi este locul”. Declaraţia lui Daniel Vulcu a fost îmbrăţişată fără rezerve şi de Ioan Aron, directorul Teatrului Arcadia, care a completat: „Citez un filozof francez: este tânăr acela care nu a minţit încă. Aşa că eu mă consider tânăr şi întăresc spusele colegului nostru Daniel Vulcu”.

De asemenea, Mircea Bradu, primul conducător al Oradiei libere şi autor al cărţii „O minune în trei zile. Oradea – decembrie 1989, Editura Treira, Oradea 2000”, s-a situat pe aceeaşi linie, confirmându-ne că nu a putut surprinde nici un pasaj despre Nicolae Balaci în cartea despre istoria Revoluţiei orădene, întrucât nu a avut ocazia să se intersecteze cu personajul.

 • Revoluţionarul-şef din Bihor a făcut poliţiei politică (20 decembrie)
 • Şi alţi ofiţeri pe lista revoluţionarilor bihoreni (20 decembrie)

   

  Cristian Horgos • 0Comentarii

  Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

  inca 1000 caractere ramase

  Citiți principiile noastre de moderare aici !