Sediul Muzeului „mestecă” 10,5 milioane de euro!

Impresionanta clădire de pe str. Armatei Române nr. 1 găzduiește un Muzeul al Țării Crișurilor ce se pregătește să fie cel mai spectaculos din această zonă a țării, și nu numai.
Impresionanta clădire de pe str. Armatei Române nr. 1 găzduiește un Muzeul al Țării Crișurilor ce se pregătește să fie cel mai spectaculos din această zonă a țării, și nu numai. - © Sursa: MTC
Prin POR, CJ Bihor își va recupera 2,6 milioane de euro, cheltuiți deja, urmând ca prin alte proiecte europene să fie atrași încă circa 8 milioane de euro.

Nu doar pe drumurile județene vin bani retrospectivi, prin Programul Operațional Regional. Pentru finalizarea întregii investiții la Muzeul Țării Crișurilor pe care-l are în subordine, Consiliul Județean va avea o triplă sursă de finanțare, informează vicepreședintele Ioan Mang.

Uriașa clădire înghite enorm

Tot ce a cheltuit deja Consiliul Județean pentru reabilitarea clădirii fostei Garnizoane și pentru realizarea mobilierului necesar atelierelor și depozitelor, precum și pentru realizarea vivariumului – adică circa 12 milioane de lei – va fi rambursat Județului. Cum? Printr-un proiect retrospectiv, finanțat prin POR.

„Așa se numesc – proiecte retrospective. Sunt 12 milioane de lei, bani ce i-am cheltuit noi și pentru ce mai avem de terminat din mobilier”, explică șeful PSD Bihor, Ioan Mang, vice la Județ.

De astfel de proiecte retrospective beneficiază și drumurile județene Leș – Tinca – limita județului Arad, respectiv DJ Uileacu de Criș – Sârbi, pentru amândouă Județul urmând să recupereze 20 de milioane de lei noi.

Tot prin POR va veni o finanțare de 5 milioane de euro, pentru un proiect depus de Consiliul Județean. Se are în vedere realizarea mobilierului expozițional și a celorlalte amenajări speciale de la etajul I, menite să aducă MTC la nivelul secolului XXI, în noua sa locație de pe Calea Armatei Române. Tot prin proiectul finanțat de POR vor fi amenajate curtea și gardul Muzeului.

Printr-o finanțare transfrontalieră RO – HU, se vor amenaja etajele II și III – secțiile Artă și Etnografie, la MTC.

„Cu dotări, echipamente și software, este vorba despre 2,7 milioane de euro. Cu această sumă, încheiem această epistolă a Muzeului, veche de 15 ani”, concluzionează președintele Pasztor.

Am putea avea, astfel, un super-muzeu în Oradea. Numai să nu dispară zborurile pe Aeroportul Oradea și, implicit, o bună parte din turiști…8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor