Șefii medicali, cu altețe regale

De Otilia Șandor
Invitați de seamă la întâlnirea specială
Invitați de seamă la întâlnirea specială
O întâlnire de rang internațional a reunit categorii medicale din țară, dar și altețe regale.

Zilele trecute, la Palatul Parlamentului a avut loc întâlnirea comună a medicilor șefi, asistenților șefi și dentiștilor șefi, care a reunit peste 100 de reprezentanți la nivel de directori din statele membre ale Uniunii Europene. Au fost prezenți și asistenți, și medici din statele din Spațiul Economic European (Norvegia, Elveția și Lichtenstein), dar și state prietene, precum Israel sau Regatul Hașemit al Iordaniei. Evenimentul a fost co-organizat de Ministerul român al Sănătății și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali, sub umbrela președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Altețe invitate special

La evenimentul prezidat de ministrul român al Sănătății, Sorina Pintea, și de președintele O.A.M.G.M.A.M.R, Mircea Timofte, au fost Alteța Sa Regală Prințesa Rym Ali a Regatului Hașemit al Iordaniei și Alteța Sa Regală Prințesa Maria a României, în calitate de invitați speciali ai întâlnirii. Au fost acolo și consilierul de stat al Administrației Prezidențiale, dr. Diana Păun, dar și secretarii de stat din Ministerul Sănătății Rodica Nassar și Cristian Grasu, Raed Arafat și deputata (membră în Comisia de Sănătate a Parlamentului Parlamentului) Bianca Gavriliță.

Teme prioritare

Subiectele abordate în sesiunile comune și paralele au abordat priorități ale României asumate în mandatul de președinte al Consiliului Uniunii Europene în domeniul sănătății, precum siguranța pacienților și calitatea îngrijirii și controlului infecțiilor asociate asistenței medicale, combaterea rezistenței antimicrobiene, valorificarea inovației și digitalizarea sistemelor de sănătate și intensificarea cooperării în domeniul resurselor umane pentru sprijinirea sănătății populației din regiunea europeană. Discursuri-cheie privind perspectivele europene și internaționale au aparținut dr. Gabrielle Jacob, directorul Programului Resurse Umane și Forță de Muncă din cadrul OMS EURO,
dr. Sylvain Giraud, șeful Unității sisteme de sănătate din cadrul Comisiei Europene, Clayton Hamilton (de la Divizia Sisteme de Sănătate și Sănătate Publică, OMS-EURO), Howard Catton (CEO, ICN), prof. Thomas Kearns, director executiv al Facultății de Asistenți Medicali și Moașe, RCSI Irlanda; Maximo Jurado Gonzalez, președintele Rețelei Autorităților Competente ale Statelor Membre ale UE pentru profesia de asistent medical și moașă, dar și David Benton, director executiv al Consiliului Național al Conducerilor Executive ale Asistenților Medicali din SUA.

O sesiune distinctă, cu 40 de participanți, s-a organizat de către Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali, 30 de asistenți șefi prezenți fiind din spitalele din România. Ei au vorbit despre provocările și oportunitățile în plan european și internațional pentru profesia de asistent medical. „Rezultatele dezbaterilor reprezentanților statelor membre ale Uniunii Europene nu trebuie să rămână la nivelul strategic al deciziei de politici, ci trebuie diseminate clar la nivelul celor care sunt implicați în plan operațional în punerea în aplicare a politicilor și a deciziilor asumate. Consider, de asemenea, fundamental ca dumneavoastră să fiți permanent informați și conectați realităților și perspectivelor europene și internationale cu privire la profesia de asistent medical și moașă”, a spus președintele O.A.M.G.M.A.M.R, Mircea Timofte.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !