Şeful ADP: „nu vom reduce taxele la Cimitir”

De Cristian Horgoș
Liviu Andrica
Liviu Andrica
Deşi taxele practicate în „Rulikowsky” sunt peste taxele din alte municipii din ţară, ADP Oradea nu le va reduce.


În iulie 2010, Consiliul Local majora taxa de concesiune a unui loc de veci în „Rulikowsky” la 521 lei/ 25 de ani. Tot atunci, se majorau taxe precum: desfacere capac de mormânt, aşezare la loc – 25 lei, igienizare cavou (curăţire şi văruire) – 25 lei, catafalcare – 25 lei, introducere sicriu şi închidere cavou – 25 lei, manipulare decedaţi: 57 lei, salubrizare mormânt: 25 lei etc.

Iar în ianuarie 2013, CL Oradea a majorat taxa ce concesiune la 310 lei/ 10 ani (echivalentul a 775 lei/25 ani). În plus, s-au dublat majoritatea altor prestări de servicii şi s-au adoptat multe altele pentru absolut tot ce se face în cimitir, chiar şi pentru amenajări la morminte pe care orădeanul le plăteşte oricum la meseriaşi.

La un calcul sumar, pentru cele peste 300.000 de morminte din „Rulikowsky”, ADP Oradea vizează încasări, doar din taxa de concesiune, de o sută de milioane de lei (peste 20 de milioane de euro) pe o perioadă de zece ani.

„Nu vom face profit!”

În aceste condiţii l-am întrebat ieri pe directorul Liviu Andrica dacă ADP va lua în calcul o reducere a taxelor sau ia în calcul posibilitatea obţinerii de profit din administrarea Cimitirului Municipal.

„Sigur nu vom reduce taxele. De doi ani nu am mai modificat taxele deşi, conform legislaţiei, trebuiau indexate cu rata inflaţiei. Dar nici nu vom înregistra profit. Din încasări am asfaltat aleile, am renovat sediul, am amenajat magazinul de pompe funebre şi vestiarul, am achiziţionat autovehicole. Tot timpul vor apărea lucrări de amenajare şi îmbunătăţire. Pentru 2015 vom parcela şi amenaja cinci hectare, vom împrejmui gard exterior din cărămidă şi încă cinci hectare cu plăci de beton”, ne-a enumerat directorul Andrica lucrările despre care estimează că vor înghiţi încasările din concesiuni, taxe pentru înmormântările efective şi alte taxe.

Fără bani europeni

Întrebat dacă a avut în vedere accesarea de fonduri europene pentru investiţiile dorite în Cimitirul Municipal „Rulikowsky”, după modelul investiţiilor în Piaţa Rogerius, directorul Liviu Andrica a respins această posibilitate. „Investiţiile în Cimitirul Rulikowsky le facem din fonduri proprii”, ne-a răspuns Andrica deşi finanţările externe ar fi permis practicarea unor taxe mortuare la nivelul celorlalte oraşe de talia Oradiei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !