Șeful Centrului de transfuzii, pe ghete

4Comentarii
Șeful Centrului de transfuzii, pe ghete
Dr. Olivia Ligia Burtă, medic primar medicină de laborator, a început să practice Kangoo Jumps la începutul acestui an, odată cu participarea, ca specialist, la studiul medical național „KAPO – Sănătate pe ghete”, ce demonstrează beneficiile acestui sport asupra sănătății.

Pe lângă supervizarea medicală, specialistul a dorit să facă mișcare alături de cele peste 80 de persoane care participă la acest studiu. Organizatorii care promovează acest sport pe ghete spun că dinamismul, toleranța exercițiilor și starea de bine pe care le-a descoperit la aceste sesiuni de exerciții pe ghetele rebound au convins-o pe doctorița Burtă să dezvolte această pasiune și să obțină diplomă de instructor Kangoo Jumps.

Pentru că deja are studii medicale, programul de instruire a presupus 3 săptămâni de cursuri alături de Kinga Sebestyen, primind la final documentul care îi va conferi abilitatea de a coordona exercițiile de Kangoo Jumps în paralel cu activitatea profesională.

Dr. Olivia Ligia Burtă va conduce, pentru început, orele de Kangoo Jumps pentru grupa de vârstă peste 58 de ani, selectată pentru a participa la studiul „KAPO – Sănătate pe ghete”.

Studiu nou

Studiul este unic în lume, inițiat de Kinga Sebestyen, coordonatoarea exercițiilor fizice, adaptate la criteriile medicale evaluate și monitorizate de o echipă de specialiști apreciați. Participanții la studiu fac în această perioadă exerciții de tip Kangoo Jumps, pe ghete rebound, adaptate diverselor patologii, cu intenția ca la finalul studiului să se poată demonstra beneficiile obiective ale acestui sport asupra sănătății.

Echipa de specialiști este compusă din: conf. dr. Olivia Ligia Burtă, medic primar Medicină de laborator, șef lucrări dr. Dorina Maria Fărcaș, medic primar Recuperare medicală, medicină fizică și balneologie, dr. Alin Iova – medic Medicină generală, fiziokinetoterapeut, specialist recuperare sportivă și lipoterapie, şef lucrări dr. Corina Șuteu, medic primar Medicina muncii, şi psiholog Corina Chiorean.

Pentru o viață mai bună

Prin intermediul acestui studiu, dr. Olivia Ligia Burtă dorește să promoveze comportamentele de sănătate, atât la nivel universitar (fiind conferențiar la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea), cât și la nivel comunitar, în special la categoria donatorilor (și potențialilor donatori) de sânge, fiind directorul Centrului de Transfuzie Bihor.

„Vom veni, la finalul studiului, cu rezultate extraordinare și cu articole de specialitate prin care vrem să dovedim științific beneficiile programului medical pe ghete „KAPO”, Studiul va dovedi că, prin programele pe ghete rebound recomandate de Kinga Sebestyen, se pot crea/preveni/schimba obiceiurile şi comportamentele de risc legate de stilul de viață în diferite boli, indiferent de sex sau vârstã”, a declarat dr. Olivia Ligia Burtă.

După realizarea studiului şi publicarea rezultatelor, se vor pune la Oradea bazele unui „Centru-pilot KAPO – sănătate pe ghete” unic în Europa. Pentru a veni în ajutorul generației tinere, în scopul controlului riscului de îmbolnăvire, se va lansa un set de programe de prevenție, reabilitare și recuperare pe ghete, pentru spitale, şcoli, grădinițe, centre de reabilitare și săli de fitness.

În plus, se vor organiza, la nivel naţional şi internaţional, evenimente ştiinţifice şi sportive având ca temă de interes promovarea programului de sănătate „KAPO – sănătate pe ghete” și se vor forma noi specialiști care vor lucra cu publicul larg, în colaborare cu specialişti din domeniul de interes.

Colaborarea pentru realizarea acestor obiective va fi cu o serie de profesionişti din diferite instituții: Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Oradea, Spitalul Clinic Municipal Oradea, Clinica Medicris, Centrul de Sănătate şi Lipoterapie dr. Alin Iova, Centrul de Transfuzie Sanguină Bihor, Primăria Municipiului Oradea.

Echipa „KAPO – sănătate pe ghete” este implicată în acţiuni caritabile de „fund raising” și va iniția în cadrul acestui program o serie de evenimente destinate achiziţiei unui dispozitiv de iradiere a componentelor sanguine, pentru bolnavii oncologici şi hematologici.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor