Selecţie dură pentru militari

ORADEA – Tinerii care doresc să ajungă militari profesionişti au mai multe opţiuni. Una ar fi intrarea în rândul soldaţilor şi gradaţilor voluntari, nefiind nevoie de studii în domeniu sau stagiu militar satisfăcut. Viitorii militari au de parcurs mai multe module de pregătire, în centrele de selecţie şi orientare.

Procesul de selecţie a soldaţilor voluntari a început prin întocmirea dosarelor de candidaţi şi cu efectuarea vizitei medicale în spitalele şi policlinicile militare.
Bihorenii declaraţi apţi din punct de vedere medical se prezintă, planificat, la Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare de la Alba Iulia. Acolo susţin testele psihologice şi probele de pregătire fizică.

Tinerii care vor fi declaraţi admişi vor urma, în cadrul centrelor de instruire ale categoriilor de forţe, un program de instruire de la două până la cinci luni. CMJ Bihor a trimis deja primii candidaţi la Centrul de Selecţie de la Alba. „Din date, încă neoficiale, mai puţin de jumătate din candidaţii trimişi la centrul de selecţie au rezistat probelor. În judeţul Bihor, cea mai mare concurenţă este pentru locurile pentru care stagiul militar nu este obligatoriu. Iar 15% dintre doritori sunt fete”, informează lt. col. Mihai Cozmiuc.

Module de pregătire

Programul pe care îl urmează candidaţii este structurat pe două componente. Modulul instruirii individuale durează două luni – pentru cei care nu au satisfăcut stagiul militar, axat pe pregătirea militară generală şi tactică, în vederea formării deprinderilor necesare protecţiei individuale, ducerii luptei şi mânuirii armamentului şi echipamentului din dotare. Urmează al doilea modul, cel al perfecţionării instruirii. Se întinde pe o perioadă de 2-3 luni şi este axat pe pregătirea militară de specialitate, specifică armei şi specialităţii militare pe care soldaţii voluntari vor fi încadraţi ulterior.

După încheierea perioadei de pregătire şi promovarea examenelor, soldaţii voluntari vor semna primul contract de angajare, care poate fi de până la patru ani, după care se pot încheia succesiv contracte de până la 2-3 ani.

Viitori subofiţeri

Soldaţii şi gradaţii voluntari reprezintă principala sursă pentru formarea subofiţerilor MApN. Până la vârsta de 30 de ani, ei pot opta pentru a trece în corpul subofiţerilor. Soldaţii voluntari, indiferent de gradul pe care îl au, pot fi selecţionaţi pentru a urma cursul de bază pentru formarea deprinderilor de comandă. Drepturile de care beneficiază soldaţii voluntari sunt soldă lunară, echipament şi hrană gratuite, asistenţă medicală şi medicamente gratuite, în condiţiile legii, documente militare de transport, locuinţă de intervenţie sau compensaţie lunară pentru chirie, în condiţiile repartiţiei în altă localitate decât cea de domiciliu.

Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !