Semnal de alarmă pentru Oradea şi Bihor

Cseke Attila, arătând la hartă amplasarea polilor rurali propuşi pentru Bihor
Cseke Attila, arătând la hartă amplasarea polilor rurali propuşi pentru Bihor
Prin vocea lui Cseke Attila, UDMR contestă proiectul guvernamental de reclasificare a localităților din România, considerând că Oradea și Bihorul sunt dezavantajate clar de ideile celor de la Palatul Victoria.

După ce Guvernul Ponta a eşuat cu regionalizarea ce trimitea Oradea sub pulpana Clujului, iată că acum, prin legea propusă de Guvernul Cioloş, se doreşte cam acelaşi lucru, în perspectivă. Aceasta deoarece Oradea ar urma să devină pol regional secundar, în timp ce Clujul este clasificat ca „pol regional principal cu potenţial transnaţional” ca, de altfel, şi Timişoara. Azi, Oradea este municipiu de rangul I, în rând cu concurenţa sa regională.

UDMR consideră că reclasificarea dorită de Guvernul Cioloş va face rău Oradiei şi Bihorului.

Prin proiectul guvernamental de reclasificare o localităţilor din România Oradea şi Bihorul pierd. Este poziţia UDMR, exprimată de Cseke Attila. Prin reclasificare, Oradea face un pas în spatele Clujului, a Timişoarei, a Craiovei, Iaşiului şi Constanţa, Oradea devenit „pol regional secundar”, în timp ce cele cinci primesc statutul de „pol regional principal cu potenţial transnaţional”. Reclasificarea va cântări în viitoarele proiecte sectoriale, toate strategiile naţionale de dezvoltare urmând să ţină cont de noul status-quo teritorial. „Prin acest proiect, Oradea intră în rândul municipiilor cu sub 200.000 de locuitori, care sunt la jumătate cât Oradea”, arată deputatul Cseke, dând exemple precum Drobeta Turnu Severin, Piatra Neamţ, Rm. Vâlcea, Baia Mare, Satu Mare, Buzău, primele trei fiind municipii cu sub 100.000 de locuitori.

Bihor egal Sălaj?!

„Bihorul ajunge la nivelul judeţului Sălaj ca şi clasificare, datorită unor criterii super-subiective, făcute din pix, din birouri, fără a cunoaşte realităţile din teren”, dă verdictul Cseke, anunţând că UDMR nu va susţine în Parlament proiectul Guvernului. Mai mult, Cseke îi provoacă şi pe ceilalţi lideri politici din Bihor să ia atitudine. După ce Bihorul a pierdut Regionala Vamală, Inspectoratul de Stat în Construcţii, dar şi Finanţele în dauna Clujului, „printr-o regionalizare pe şest”, Cseke se teme că tendinţa se va accentua dacă legea propusă de Guvern va fi votată de Parlament. De altfel, udemeristul consideră că acest guvern tehnocrat nu are legitimitatea morală să propună o asemenea lege, cu puţin timp înainte alegerilor parlamentare şi cere o dezbatere edificatoare pe marginea proiectului.

Nu doar Oradea, ci şi celelalte municipii şi oraşe din Bihor au de pierdut prin reclasificare, neavând poli urbani judeţeni secundari, prin proiectul Guvernului. „Nu avem categorie arii funcţionale urbane în afară de Oradea, pentru că nu avem oraşe peste 20.000 de locuitori. Aşadar, arii funcţionale cu potenţial urban. Dar ce facem cu oraşele din Bihor, precum Salonta, Marghita, Beiuş, Aleşd, Săcueni? Noi nivelul doi nu vom avea deloc. Vom avea Oradea şi vom avea polii rurali, pentru că cineva dintr-un scaun a decis aşa, fără să se uite pe o hartă”, opinează udemeristul ce va prelua şefia UDMR Bihor.

Poli rurali cu probleme

Cseke contestă inclusiv modul în care au fost aleşi polii rurali pentru judeţul Bihor. Este vorba despre comunele Suplacu de Barcău, Tileagd, Bratca, Tinca şi Dobreşti. „Ţara Beiuşului şi Valea Ierului sunt neacoperite, ca să nu mai vorbim despre distanţele mici între comunele identificate ca poli rurali. Diosig, pe care vrem să-l unificăm cu altă comună, are mai mulţi locuitori decât patru dintre cele şase identificate ca poli rurali”, susţine Cseke, care consideră că propunerea Guvernului este neconstituţională. Cu atât mai mult cu cât comunele ce nu vor dori să se alipească altora până în 2025 vor fi unite cu forţa de către Guvern. „Mă miră că se poate pune în dezbatere aşa ceva. Nu poate să treacă”, e de părere deputatul.34Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor