Semne frecvente, ignorate, de cancer

De Otilia Șandor
3Comentarii
Semne frecvente, ignorate, de cancer
Boala care macină, după afecţiunile de inimă, cel mai mult românii din partea de vest a ţării – cancerul, prezintă unele semne care nu trebuie ignorate ci expuse medicilor în vederea iniţierii de tratament cât mai repede posibil.

Inspectorii sanitari explică faptul că boala neoplazică (cancerul) evoluează fără manifestări clinice şi supravieţuirea depinde de diagnosticarea precoce, pe baza primelor semne. Din păcate însă, atât femeile cât şi bărbaţii, ignora primele simptome de cancer şi riscă să ajungă la medic doar când boala evoluează la stadiul de metastază, fără şanse de vindecare. Inspectorii DSP au realizat un top zece al semnelor ce pot indica, în unele cazuri, prezenţa unei neoplazii.

Pierderea în greutate poate fi de rău

Dr. Marius Pîrcioagă, directorul DSP Bihor, informează despre zece semne de cancer care trebuie să pună pe gânduri bihorenii şi să îi determine să ceară un consult medical de specialitate.

Primul semn de cancer ar putea fi pierderea în greutate, care nu e neapărat o fericire. Faptul că unii slăbesc fără prea mult efort (cu peste 4,5 kg. pe lună), fără a se face exerciţii fizice şi fără dietă este un semn că trebuie să se adreseze la medic cât de curând e posibil. „Slăbirea neaşteptată poate fi un semn al prezenţei cancerului sau al unei tiroide prea active”, informează dr. Pîrcioagă.

Al doilea semn ce poate indica prezenţa cancerului este atunci când apar probleme cu înghiţirea alimentelor. În acest caz, poate fi vorba despre cancer gastro-intestinal sau esofagian, motiv pentru care se recomandă un consult, urmat de testări cu raze X (radiografie sau computer tomograf – CT).

Al treilea semn ce poate indica existenţa unei boli neoplazice este sângerarea în locuri nepotrivite. Astfel, dacă o persoană are sânge în urină şi în scaun, poate semnala un cancer la colon şi se impune, după consult, un examen de colonoscopie, la recomandarea medicului specialist. La fel, acelaşi semn, de sângerare în urină poate indica un cancer la vezică sau la rinichi.

Şi depresia şi oboseala

Al patrulea semn – dureri abdominale asociate cu depresii – poate indica cancer pancreatic. Dr. Pîrcioagă spune că au fost depistate legături între depresie şi cancerul pancreatic.

Un al cincilea semn de cancer poate fi sesizat la persoanele care au indigestii. Când acestea nu sunt cauzate de alimentaţie, pot indica prezenţa unei afecţiuni neoplazice la esofag, stomac sau gât.

Al şaselea semn de boală neoplazică poate fi dat, mai ales în cazul fumătorilor, de prezenţa unor pete albe în interiorul gurii sau pe limbă. “Petele pot fi un semn al leukoplakia, o boală care dacă nu este tratată la timp duce la apariţia cancerului oral. Medicul dentist (stomatolog) sau unui alt specialist trebuie să verifice aceste pete”, explică şeful DSO Bihor.

Al şaptelea semn de cancer este dat de dureri nejustificate. Poate fi vorba de un simptom de leucemie, mai ales când durerile sunt inexplicabile. Un consult de specialitate şi analize specifice poate înlătura orice suspiciune în acest sens.

Un alt semn, al optulea, de cancer, poate fi dat de instalarea febrei, apariţia iceterului ori schimbarea culorii scaunului. Febra, nemotivată de alţi factori, poate fi un indiciu de leucemie şi apare de regulă atunci când neoplazia s-a extins din zona iniţial afectată. În aceste cazuri pot fi necesare investigații speciale (radiografii, computer tomograf, RMN – rezonanţă mangetică nucleară) şi alte teste.

Un al nouălea semn, oboseala, poate indica în unele cazuri leucemie, cancer la stomac sau colon. Un control general e binevenit astfel când o persoană manifestă oboseală nejustificată şi prelungită.

Al zecelea posibil semn de prezenţă a cancerului în organism poate fi dat de tuse prelungită. Dr. Pîrcioagă spune că atunci când tusea persisită mai mult de trei săptămâni se impune un control medical amănunţit.

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor