Semnificaţia zilei de 9 mai

Semnificaţia zilei de 9 mai
ORADEA - Ziua de 9 mai simbolizează „Ziua Europei”, „Ziua Independenţei de Stat a României” şi „Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite” în cel de-al Doilea Război Mondial. Comunicat de Ziua Europei

Astfel, la 9 mai 1877 Adunarea Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a României. De la tribuna Parlamentului, Mihail Kogălniceanu, ministrul de externe, declara: ,,Sîntem independenţi, sîntem naţiune de sine stătătoare. […] Sîntem o naţiune liberă şi independentă”;

Al doilea eveniment se referea la ziua de 9 mai 1945, zi in care Aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european. România a participat la acest război, atât în Campania din Est (1941-1944), alături de Axa, cât şi in Campania din Vest (1944-1945), alături de Naţiunile Unite, pentru refacerea integrităţii teritoriale grav afectate în vara şi toamna anului 1940. Preţul plătit de ostaşii români pe parcursul acelor ani a fost imens: 624.740 morţi, răniţi şi dispăruţi în Campania de Est, respectiv 169.822 morţi, răniţi şi dispăruţi în cea din Vest.

În sfârşit, cel de-al treilea eveniment sărbătorit la 9 Mai este Ziua Europei. Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano, din 1985, apreciindu-se că punctul de pornire al construcţiei Europei unite a fost declaraţia prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, Ministrul de Externe al Franţei, a propus Germaniei, vechi inamic al ţării sale, dar şi altor state, să contribuie la realizarea “unei solidarităţi de facto” şi să pună “bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii”.
Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !