Senatorii indeamna studentii sa nu cumpere lucrari de licenta

De Cristian Horgoș
4Comentarii
Senatorii indeamna studentii sa nu cumpere lucrari de licenta
Senatorii vor să conştientizeze studenţii privind riscurile şi dezavatantajele lucrărilor cumpărate ori copiate.

Senatul Universităţii din Oradea (UO) a actualizat în şedinţa de luni Procedura privind elaborarea lucrării de finalizare a studiilor.

„Opiniile exprimate au accentuat responsabilitatea deosebită care revine studentului sau masterandului, precum şi cadrului didactic coordonator pentru originalitatea conţinutului şi respectarea riguroasă a cerinţelor redactării”, a transmis prof.univ.dr. Lia Pop, preşedintele Comisiei academice de relaţii interne şi internaţionale a Senatului.

Anti-plagiat

Formal, prin semnarea unei Declaraţii în nume propriu, privind originalitatea conţinutului şi a autenticităţii lucrării, studenţii îşi asumă toate consecinţele unui plagiat, cumpărat, furt, împrumutat, preluat de lucrare (din anii anteriori, sau de la programe similare din ţară) … în lucrările pe care le prezintă ca lucrări de finalizare a studiilor.

„Întrebarea este: sunt ei, pe deplin conştienţi, ce semnează? Ştiu ei că semnează acceptul de a li se anula Diploma, în caz de descoperire a vreunei fraude importante în lucrarea lor? Ştiu ei că au dreptul să fie pregătiţi special pentru a participa la creaţia şi inovaţia care definesc Societatea bazată pe Cunoaştere? Trebuie să admitem că mulţi studenţi nu ştiu!”, a mai retorizat Lia Pop.

Ca atare, universitara Lia Pop a punctat că şi Senatul are responsabilitatea morală de a-i ajuta pe studenţi să ştie. „Această menire morală e situată, logic, înainte de menirea sa legală de vota anularea unor Diplome obţinute fraudulos. De aceea, cred că este timpul să facem ceva în acest sens!”, a îndemnat Lia Pop.

Curs de Academic Writing

Printre propunerile concrete s-au numărat organizarea de ateliere ale Senatului şi de întâlniri deschise legate de preocupările pentru onestitate şi credibilitate academică. „Am putea cere Consiliului de Administraţie să introducă – cu titlu obligatoriu – cursuri de Academic Writing, la toate specializările, cel puţin pentru o perioadă de două cicluri academice complete şi consecutive”, a mai avansat Lia Pop.

Prim-senatorul Sorin Curilă s-a angajat să găsească loc unor asemenea activităţi în activitatea Senatului. Domnia sa a considerat că ar fi posibilă abordarea unor aspecte practice referitoare la asimilarea normelor scrierii academice, a metodelor de a căuta şi a folosi onest informaţia ştiinţifică şi de a comunica onest rezultatele. Totodată, preşedintele şi membrii Senatului s-au pronunţat pentru ateliere deschise ale Senatului, la care să poată participa studenţi şi cadre interesate.

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor