Sentinţă de confiscare pentru 52.500 de euro

De Cristian Horgoș
Radu Mărginean
Radu Mărginean
Orădeanul Radu Mărginean mai poate contesta decizia de confiscare a sumei considerate de ANI ca nejustificată.

Pe 20 iunie Curtea de Apel (CA) Oradea şi-a pronunţat decizia în cazul cererii Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în cazul orădeanului Radu Traian Mărginean, fost director adjunct la Direcţia Antifraudă din cadrul Autorităţii Naţionale Vamale în anul 2007.

Soluţia pe scurt a Secţiei contencios administrativ a CA Oradea a fost de admitere a sesizării înregistrate de ANI în ianuarie şi de confiscare de la pârât a echivalentului în lei a sumei de 52.500 de euro. Această decizie e atacabilă, prin recurs, în 15 zile de la comunicare.

Suma în cauză a fost constatată de inspectorii ANI la verificarea cheltuielilor şi veniturilor declarate de Radu Mărginean în 2007.
În cauză este vorba de un teren de 12.800 mp de pe raza comunei Biharia, achiziţionat de Radu Mărginean împreună cu un prieten inspector vamal la Aeroportul Oradea.

Iniţial, în octombrie 2013, ANI sesiza Curtea de Apel Bucureşti că orădeanul Radu Mărginean nu poate justifica circa 97.000 de euro.

Potrivit ANI, în perioada 2007- 2010, Radu Traian Mărginean a realizat, împreună cu soţia, venituri salariale în cuantum de 597.806 lei iar modificările patrimoniale intervenite în aceeaşi perioadă au fost în cuantum de 950.135 lei, rezultând o diferenţă nejustificată de 352.328 lei.

Ulterior, ANI a mai redus din suma constatată ca nejustificată, practic înjumătăţind-o.

Demis după „Halmeu”

Mărginean a fost demis de la şefia Vămilor în februarie 2011, după ce a fost pus sub învinuire de procurorii DNA Oradea pentru luare de mită în dosarul „Vama Halmeu”.

În perioada 2007-2010, Radu Mărginean a fost: director adjunct la Direcţia Antifraudă Vamală a ANV (începând cu data de 11 aprilie 2007); director adjunct la Direcţia Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale – ANV (începând cu data de 1 ianuarie 2008); vicepreşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care conduce Autoritatea Naţională a Vămilor.

În martie 2011, DNA Oradea a disjuns cercetările faţă de Mărginean, fără să se mai anunţe între timp o înaintare a dosarului în cazul său. În acel dosar au fost însă judecaţi şi condamnaţi la pedepse cu închisoare cu executare ex-vameşa Nicoleta Dobrescu, omul de afaceri Florian Liviu şi complicii Ioan Savu, Ioan Niţu şi Florin Feher. Totodată, Curtea de Apel Oradea a decis, în luna martie 2013, confiscarea de la Florian Liviu şi de la Savu Ion a sumei de 65.000 de euro iar de la Dobrescu Nicoleta, Niţu Romeo şi Feher Dănuţ a sumei de 100.000 de euro. Banii în cauză figurau cu titlu de mită dar procurorii anticorupţie nu au găsit probe privind persoana destinatar a banilor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !