Sentinta pentru E24, la Oradea

Sentinta pentru E24, la Oradea
În decembrie 2010, Judecătoria Oradea a dat prima sentinţă în cazul blocului E24 din Zalău, distrus în septembrie 2007 de o explozie la reţeaua de gaz. Evenimentul a distrus 20 de locuinţe şi a avariat alte şapte locuinţe din blocul E15. Doi oameni au murit iar alţi opt au fost răniţi.

În esenţă, instanţa a stabilit că vinovate de producerea evenimentului sunt organele de conducere şi de execuţie din Centrul Operaţional Zalău, care nu au respectat normele cu privire la întreţinerea şi exploatarea reţelelor de distribuţie a gazului.

De la ţeava ruginită

Concluziile expertizei solicitate de Compania E-On gaz arată că „gazele s-au acumulat la subsolul şi parterul blocului E24, unde s-a şi produs detonaţia. Gazele proveneau de la conducta stradală din faţa blocului in care au apărut pori ca urmare a coroziunii provenite de la umiditatea solului”.

Doi inculpaţi au fost condamnaţi la cinci respectiv şase ani de închisoare în regim de detenţie iar alţi patru inculpaţi, la închisoare cu suspendare.

Pe latura civilă, E-ON Gaz Distribuţie S.A. Mureş şi inculpaţii au de despăgubit cu 450.000 de lei Primăria Zalău şi cu alţi 16.000 de lei unităţile medicale care au îngrijit răniţii.

De asemenea, ei trebuie să achite contravaloarea apartamentelor distruse, la valori în medie de 80.000 de lei fiecare.

Pe latura daunelor morale, Judecătoria Oradea a decis că cele 73 de persoane care au avut de suferit ca urmare a pierderii locuinţei mai trebuie să primească fie 50 fie 100 de euro pe zi.

 Factbox: Pentru rudele victimelor

De asemenea, persoanele rănite precum şi aparţinătorii celor doi decedaţi mai au de primit de la E-ON Gaz Distribuţie S.A. Mureş şi de la inculpaţi următoarele despăgubiri morale:

– 150.000 euro plus câte 2500 euro/lună sub formă de rate cu caracter viager, către Satmari Laura-Simona (asistată de părinţi);

– 120.000 euro către Satmari Aurora-Titiana

– 115.000 euro către Sălăjan Eugenia

– 100.000 euro plus câte 500 euro/lună sub formă de rate cu caracter viager către Satmari Victor-Mihai;

– 100.000 euro către Satmari Victor Mihai şi Sălăjan Dumitru;

– 50.000 euro către Sălăjan Cristian-Radu

– 25.000 euro către Torje Jenica

– 20.000 euro către Mărcuş Sandu Viorel

– 15.000 euro către Berbecar Maria-Ana.

Instanţa a constatat că plata acestor despăgubiri va fi garantată în limita sumei de 500.000 euro de către SC Asigurarea Românească – ASIROM Vienna Insurance Group SA – Sucursala Zalău. Iar restul va fi suportat de către inculpaţi în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC E-On Gaz.

Ca atare, s-a instituit sechestru asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.

Cristian Horgos0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !