Șerban Borda a spart gheața: Primele două defibrilatoare publice din Bihor

De Otilia Victoria Buda
Reactualizat la:
2Comentarii
Șerban Borda a spart gheața: Primele două defibrilatoare publice din Bihor
Inițiativa actorului Șerban Borda pusă în practică cu ajutorul Serviciului Județean de Ambulanță Bihor a avut efectele scontate și va rămâne înscrisă în istoria județului.

În urma unui spectacol de teatru susținut de actor, se vor cumpăra primele două defibrilatoare cu comenzi vocale, din Bihor.

Șerban Borda a organizat vineri spectacolul de pantomimă Sșșșt, reușind să umple sala cu sprijinul voluntarilor de la Serviciul Județean de Ambulanță Bihor.

Sala Florica Ungur, unde s-a susținut spectacolul de teatru s-a umplut aproape în întregime.

Printre cei sosiți la spectacolul de excepție susținut de actorul Borda în vederea cumpărării de defibilatoare pentru Oradea, s-a numărat și ministrul Sănătății, dr. Florian Bodog.

Evenimentul a fost gândit în cele mai mici detalii de către actor, care a purtat un tricou inscripționat cu logo-ul evenimentului: „Salvează o viață!”, „Poate chiar a ta”.

Finalul spectacolului a indicat că omenirea fără artă nu poate exista: „Earth without art is just Eh” (Pământul fără artă este doar un „Eh”).

Din costul biletelor s-au adunat peste 8.000 de lei, ceea ce va permite achiziția a două defibrilatoare.

Conform informațiilor primite de Bihon.ro și Jurnal bihorean, unul dintre defibrilatoare va fi montat la Teatrul Regina Maria, iar celălalt la Universitatea Oradea.

Defibrilatoare automate, cu comenzi vocale, ce pot fi mânuite de orice om cu minime cunoștințe de prim ajutor, sunt în țările dezvoltate, montate peste tot în locuri cu aflux mare de populație: în parcări, magazine etc. Aceste aparate se folosesc la persoane aflate în stop cardiorespirator și au ritmuri cardiace șocabile, care necesită nu doar compresiuni toracice ci și șocuri electrice. Acordarea de prim ajutor în astfel de cazuri este vitală până la sosirea echipajelor specializate în medicina de urgență.

Se știe că după un stop cardio-respirator, creierul persoanei afectate începe să aibă leziuni după primele 4 – 6 minute, astfel că acordarea de prim ajutor în acest timp poate îndepărta pericolul unor sechele grave (paralizii). În caz contrar, echipajele medicale specializate, care au un timp mediu de ajungere la caz în Oradea, de circa 6 – 7 minute, pot resuscita pacientul, dar acesta poate deja avea leziuni cerebrale cei îi vor afecta ulterior calitatea vieții.

Din acest motiv, Șerban Borda a inițiat acest proiect, pentru a ajuta SAJ Bihor să achiziționeze măcar un defibrilator. Orădenii au fost receptivi, sala Florica Ungur s-a umplut de spectatori care au apreciat mult spectacolul deosebit de interactiv al actorului, Rezultatul: se vor cumpăra nu unul, ci două defibrilatoare cae vor fi folosite pentru salvarea oamenilor.

Zilele următoare se vor transmite date concrete despre acest eveniment deosebit pentru sănătatea oamenilor.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor