Serbarile cartofului la Sinteu

2Comentarii
Serbarile cartofului la Sinteu
Evenimentul, aflat la cea de-a XIV-a ediţie va începe vineri şi se va încheia sâmbătă.

E vremea  plăcintelor tradiţionale cu cartofi, numite “tocna”, şi a „podlesniak”. Cartoful  le-a fost aliment de bază, la bine şi la greu, iar cartofului i se acordă o importanţă deosebită în cultura slovacă. Cartoful este un adevărat brand de Sinteu.  Aproximativ 200 de ha de teren sunt cultivate cu cartofi la Şinteu. Mihai Karkus, organizator al evenimentului spune că gustul este cel care îl diferenţiază pe cartoful de Şinteu de ceilalţi cartofi.

Prima microzonă de producere şi înmulţire a cartofului de sămânţă, din judeţul Bihor, a fost înfiinţată în zona Şinteului, zonă care oferă toate condiţiile agro-pedologice necesare dezvoltării lui. Şi azi se fac cercetării pentru a îmbunătăţii proprietăţile cartofului de Şinteu, iar de acestea se ocupă familia Kubalak, ingineri în domeniu. “Serbarea cartofului” se desfăşoară la Şinteu, încă din 1996, când a luat naştere din iniţiativa lui Ştefan Calamar, preşedintele organizaţiei locale a Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România din acea vreme.  Acesta a remarcat faptul că în diferite localităţi se organiza fie balul strugurilor, fie balul usturoiului, şi a considerat că ar fi nimerit ca Şinteul să aibă un bal al cartofului.

Oaspeţi de soi

Ani în şir, sărbătoarea cartofului de la şinteu  s-a bucurat de prezenţa excelenţei sale Jan Soth, ambasadorul Republicii Slovace în România din aceea perioadă. Anul trecut, la sărbătoarea cartofului a prilejuit o vizită istorică: prezenţa preşedintelui Slovaciei Ivan Gasparovic, primul demnitar al statului ceho-slovac, de un asemenea rang, care a călcat pe pământ românesc.

La această ediţie a evenimentului sunt aşteptaţi delaţii din două comune înfrăţite cu Şinteu. Oaspeţii  ar urma să sosească la Şinteu chiar azi. Din programul zilei de sâmbătă dedicat „Serbarilor cartofului” nu lipsesc: slujba religioasă, un program cultural, o şezătoare la care participanţii despre să spună „totul despre cartof”, cina şi balul cartofului.

Veronica Bursaşiu2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor