Serbia- absolvită de vina

Serbia- absolvită de vina
Curtea Internaţională de Justiţie a ONU a decis că statul sârb nu a fost direct responsabil de genocidul din timpul războiului din Bosnia, din anii 90.

Este pentru prima dată când un stat a fost acuzat de genocid. Acuzaţia a fost adusă Serbiei de Bosnia, care ar fi putut cere compensaţii de miliarde de dolari dacă sentinţa dată era în favoarea sa.

Tribunalul a decis că masacrul din 1995 de la Srebenica a fost genocid dar a subliniat că nu se poate dovedi că Serbia a fost complice la genocid.

Cel puţin 100.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în războiul din anii 1992-1995 care a urmat dezmembrării fostei Iugoslavii.

Musulmanii şi croaţii din Bosnia ceruseră independenţa faţă de Belgrad-un demers neacceptat de sârbii bosniaci.

Convenţia de la Geneva

Citirea sentinţei în acest dosar complet a durat mai bine de două ore.

Preşedintele Tribunalului, judecătoarea Rosalyn Higgins, a declarat: “Instanţa a decis că actele de genocid de la Srebenica nu pot fi puse în responsabilitatea organelor de stat ale Serbiei”.

Anterior, judecătoarea Higgins respinsese intervenţia Serbiei care afirmase că instanţa nu are jurisdicţie în acest caz.

Curtea Internaţională nu poate da sentinţe decât în dispute între statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi, cum statutul de membru al Iugoslaviei a fost suspendat în 1992, iar Serbia-Muntenegru au fost admise în organizaţie în 2001, Serbia a argumentat că acţiunile sale nu intră sub jurisdicţia tribunalului.

Între timp, Serbia şi Muntenegru au devenit două state independente.

Judecătoarea Higgins a explicat că Serbia este obligată să se supună prin Convenţia de la Geneva din 1948 care condamnă genocidul.

Ea a adăugat că Serbia şi-a asumat “identitatea legală” a fostei Iugoslavii şi că Muntenegru nu mai reprezintă parte din acest dosar.

Mai mulţi surpravieţuitori ai conflictului bosniac au demonstrat în faţa sediului Curţii Internaţionale de Justiţie în timpul citirii sentinţei, cu pancarte pe care scria “Serbia e vinovată.”

Decizie obligatorie

Bosnia a acuzat Belgradul de incitare la ură etnică, că a furnizat armament sârbilor bosniaci şi că a participat activ la genocid.

Autorităţile de la Belgrad au declarat însă că acel conflict a fost un război intern între grupările etnice bosniace şi a negat că statul ar fi avut un rol în genocid.

Cazul Bosnia şi Herţegovina versus Serbia şi Muntenegru a început acum un an şi judecătorii au deliberat din mai 2006 când s-au încheiat audierile.

Decizia Curţii este obligatorie.

Tribunalul de Război de la Haga decisese deja anterior că masacrul de la Srebenica a fost genocid şi a găsit vinovaţi de genocid mai mulţi indivizi.

Bosnia este împărţită, conform unui acord de pace din 1995, între o federaţie croato-musulmană şi un stat sârb bosniac.

Premierului statului, Milorad Dodik, a declarat deja că nu va accepta verdictul şi că nu îl va pune în aplica

Decizia de luni survine pe fondul problemelor pe care Serbia le are încă de rezolvat, legate de destrămarea fostei Iugoslavii.

Drumul Serbiei către Uniunea Europeană este deocamdată blocat din cauza eşecului autorităţilor sârbe de a-i preda pe cei suspectaţi de crime de război.

Între timp au loc discuţii la Naţiunile Unite privind viitorul provinciei Kosovo, regiune care se îndreaptă către un statut aproape complet autonom, în pofida opoziţiei Serbiei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !