Seropozitivi puţini în Bihor

Seropozitivi puţini în Bihor
BIHOR – La 1 Decembrie s-a sărbătorit Ziua mondială de luptă împotriva SIDA. Potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii, la data de 30 iunie 2006 în România existau 11.352 persoane infectate cu HIV.

„În judeţul nostru, la ora actuală avem în evidenţă 19 astfel de cazuri, patru dintre acestea fiind depistate anul acesta, din luna iunie până în prezent, prin intermediul Centrului de Consiliere şi Testare HIV SIDA”, declara săptămâna trecută dr. Zoia Bitea, director executiv adjunct ASP Bihor.

Organizată sub sloganul „Deschide-ţi inima, sunt la fel ca tine!”, campania naţională dusă împotriva discriminării persoanelor infectate cu acest nemilos virus a avut un ecou deosebit şi în Bihor în 2006. „Am efectuat 2.875 de testări, cu precădere în rândul femeilor gravide, dar şi în rândul grupurilor vulnerabile ale populaţiei. Din cele 1.700 de testări în rândul femeilor însărcinate au fost depistate patru cazuri pozitive”, a declarat dr. Mariana Fericeanu, şef al Centrului de Consiliere şi Testare HIV SIDA, situat pe strada Libertăţii nr. 34. O problemă gravă este, în opinia dr. Fericeanu, dezinformarea copiilor de către părinţi. „Există tineri care nu-şi cunosc statutul pentru că părinţii nu le spun că sunt infectaţi, lucru care este deosebit de grav”, a subliniat dr. Fericeanu.

Consiliere în puşcărie
Activităţile de informare, dar şi de testare, s-au extins cu precădere în rândul adolescenţilor, al studenţilor – în special al celor provenind din alte ţări – dar şi în cazul prostituatelor, al homosexualilor şi al deţinuţilor. „În cadrul penitenciarului nostru oferim consiliere atât pre cât şi post-testare, iar deţinuţii sunt foarte interesaţi de informaţiile furnizate”, a precizat Alin Bungău, de la Penitenciarul Oradea.

„Mesajul întregii campanii se axează în principal pe faptul că multe dintre persoanele seropozitive suferă mai mult din pricina discriminării din partea celor în preajma cărora vieţuiesc. Acest fapt este mult mai dureros decât boala însăşi. Aşa după cum spunea Lucica Pietraru – un reputat psiholog, care din păcate a trecut în lumea celor drepţi – trebuie să luptăm cu boala, nu cu omul”, a precizat biologul Carmen Dinescu, de la ASP Bihor.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase