Seropozitivii depăşesc miile

Petrila – Statisticile arată că, de când au apărut primele cazuri de infectări cu HIV/SIDA, peste 3.532 reprezintă copii seropozitivi în viaţă şi 3.748 au murit, iar din rândul adulţilor 2.817 sunt în viaţă şi 997 au murit din cauza virusului.

Numai în acest an, în judeţ, s-au înregistrat şase decese şi 4 cazuri noi. Pentru cele 179 de cazuri ieşite din evidenţe părerile sunt împărţite. „Sunt copii care s-au mutat cu părinţii tocmai pentru a scăpa de tarele de care suferă în comunitatea care-i cunoaşte deja.

Pentru a nu se mai simţi discriminaţi, au ales un alt oraş, un alt judeţ, unde nu mai figurează în registre”, consideră Dorina Igreţ, preşedinta Asociaţiei „Noua Speranţă” Petrila.
În memoria celor dispăruţi în urma virusului mortal, câteva zeci de voluntari şi copii seropozitivi din Valea Jiului au luat parte joi, la un marş al tăcerii desfăşurat între Petrila şi Petroşani organizat de Autoritatea pentru Sănătate Publică Hunedoara.

Marşul Tăcerii, organizat de ASP Hunedoara la Petrila a reunit zeci de voluntari şi copii seropozitivi din Valea Jiului într-o manifestare de suflet pentru toate victimele virusului HIV.

Marşul s-a desfăşurat pe parcursul a câţiva kilometri, între Petrila şi Petroşani, iar la sediul Asociaţiei Anti SIDA „Noua Speranţă” din Petrila, voluntarii au format simbolul luptei împotriva acestei boli – o fundă roşie şi s-a încheiat cu o slujbă de comemorare.

„Am dorit ca prin această manifestare de stradă să arătăm că eforturile noastre trebuie să însemne ceva pentru toată lumea”, a declarat Dorina Ignaţ, preşedinta Asociaţiei „Noua Speranţă” din Petrila.
Reprezentanţii ASP Hunedoara au subliniat importanţa testului HIV încă din adolescenţă.

„Trebuie să luptăm în primul rând pentru eliminarea discriminării pentru cei deja bolnavi şi pentru ca această boală să nu mai fie răspândită”, a declarat Otilia Sfetcu, director adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara.

Marşul tăcerii a luat sfârşit la Petroşani, unde voluntarii au dat drumul unor baloane roşii.

Ina Jurcone0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase