Servicii mai bune pentru românii din străinătate

8Comentarii
Servicii mai bune pentru românii din străinătate
Bucureşti – Secretarul general al Guvernului, bihoreanul Ilie Bolojan a propus în şedinţa de Guvern de ieri o serise de măsuri menite să crească calitatea serviciilor publice adresate cetăţenilor români din străinătate. Masuri

Măsurile propuse de şeful SGG au fost aprobate de către Executivul de la Palatul Victoria.      

S-au dispus măsuri pentru rezolvarea principalelor probleme semnalate de cetăţenii români care au domiciliul în străinătate în ceea ce priveşte eliberarea documentelor. Astfel, Secretariatul General al Guvernului ne-a informat despre faptul că a propus „stabilirea unor proceduri de lucru, cu termene şi responsabilităţi clare, în vederea evitării eliberării documentelor în perioade de timp foarte mari, între Direcţia Relaţii Consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, pe de o parte, şi Direcţia Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative şi Direcţia Generală de Paşapoarte din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, pe de altă parte, până la data de 15 noiembrie 2007, astfel încât, pentru Europa şi Republica Moldova, cazierul judiciar să fie eliberat în maximum 20 de zile, iar paşaportul în 30 de zile”. S-a hotărât ca tipărirea paşapoartelor să se facă la Bucureşti.

În acelaşi context, Guvernul a modificat Legea notarilor publici, astfel încât consulii să poată autentifica declaraţiile cetăţenilor străini care au rude în România sau sunt căsătoriţi cu un cetăţean român.

 

Pentru basarabeni

Deciziile Guvernului vizează şi Consulatul României de la Chişinău, care funcţionează într-un spaţiu necorespunzător, personalul e insuficient şi numărul de vize eliberate e prea mic. Nici programul de lucru nu e satisfăcător.

Astfel, de la 1 decembrie a.c., Consulatul se va muta într-un sediu nou, iar programul de lucru va fi de opt ore pe zi.

Conform datelor guvernamentale, în 2006, când încă nu erau necesare vizele, s-au înregistrat 1.489.691 de intrări ale cetăţenilor moldoveni în România. Din acest an, de când intrarea se face pe bază de viză, s-a constatat o scădere semnificativă a intrărilor dinspre Republica Moldova în România. În primele nouă lun, s-au înregistrat aproximativ 779.000 intrări, estimându-se că numărul de intrări ar putea ajunge la 1 milion până la finele anului.

În concluzie, pentru buna funcţionare a Consulatului României la Chişinău s-a impus suplimentarea personalului cu 20 de posturi şi s-au dispus măsuri pentru creşterea vitezei de prelucrare a vizelor. De asemenea, s-a hotărât schimbarea modalităţii de programare în vederea obţinerii vizei şi creşterea valabilităţii vizelor, de la 1 an la maximum 5 ani.

Calin Corpas8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor