Serviciile pe plus, construcţiile pe minus

Activitatea în construcţii se va reduce
Activitatea în construcţii se va reduce
Managerii estimează creştere a activităţii în servicii, scădere în construcţii şi preţuri stabile.

Ca de obicei, la sfârşit de an, activitatea în sectorul serviciilor cunoaşte o creştere. În schimb, activitatea în construcţii este pe tobogan. Aceste tendinţe reies şi din ancheta de conjunctură realizată de Institutul Naţional de Statistică pe un eşantion de peste 8.000 de manageri din domeniile serviciilor, comerţului, construcţiilor şi industriei prelucrătoare.

Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Tendinţe

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2015, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural +2%).

Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice se va înregistra tendință de creştere (sold conjunctural +36%), în timp ce pentru fabricarea băuturilor tendința va fi de scădere accentuată (sold conjunctural ‐41%).

Pentru prețurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni. Şi numărul de salariaţi va rămâne relativ stabil.

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2015, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producției (sold conjunctural ‐30%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural ‐28%). Managerii estimează scădere a numărului de salariați (sold conjunctural ‐16%). În ceea ce priveşte prețurile lucrărilor de construcții, se preconizează relativă stabilitate a acestora.

În sectorul comerț cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendință de relativă stabilitate a activității economice (sold conjunctural ‐2%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere a numărului de salariați (sold conjunctural +16%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural ‐4%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăților comerciale estimează relativă stabilitate a prețurilor de vânzare cu amănuntul.

Conform estimărilor din luna noiembrie 2015, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată. În acest sector, se estimează relativă stabilitate a numărului de salariați. Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de relativă stabilitate.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !