Sesiune de selecţie

Foto J.B.
Foto J.B.
ORADEA - În jur de 70 de tineri din toată ţara au participat, în perioada 26 – 29 septembrie, la o Sesiune Naţională de Selecţie organizată de Parlamentul European al Tinerilor din România.

Evenimentul a debutat cu prezentarea participanţilor pe regiuni. Astfel, tinerii şi-au făcut cunoscute tradiţiile, portul, cântecele şi gastronomia.


Gastronomia a fost una variată: dobrogenii s-au lăudat cu Calcanul, plăcinta dobrogeana sau sucul de fructe de mare, bucureştenii nu s-au lăsat mai prejos şi au adus cu ei zacusca tradiţională şi cea cu miere, pişcoturile de la Capşa, dar şi domniţele costumate în haine de epocă lucrate cu mâna.

 

Oltenii au condimentat seara cu cârnăciorii olteneşti, cu tobă sau fasole cucarnaţi, în timp ce transilvănenii au fost cei mai ingenioşi. Deghizaţi în cunoscutul Dracula au adus cu ei pâinea de casă, ardeii copţi, micii, slana, ceapa şi chiftelele şi au invitat la cină.

 

Muntenii nu au lăsat deoparte cârnaţii de Pleşcoi, muşchii de porc sau baclavaua, în timp ce moldovenii s-au mândrit cu pârjoalele cu susan şi cuchiroştele”. După înfruptarea din bunătăţile aduse cu ei, a urmat un program artistic.

Interes european

Sâmbătă a avut loc o masă rotundă pe teme de comitet la care au participat oficialităţi locale.


Pe tot parcursul sesiunii organizatorii au respectat modelul Parlamentului European şi anume: tinerii au fost împărţiţi în comitete de lucru şi au dezbătut teme de interes european, precum dezvoltare regionala, ecologie, protecţie socială, transport etc. La final aceştia au avut de elaborat o moţiune de rezoluţie, care a fost dezbătută duminică în cadrul adunării generale. Astfel 8 dintre cei care s-au dovedit a fi cei mai buni vor participa la sesiunile internaţionale de la Rennes, Stockholm şi Helsinki.


„Selecţiile au loc în fiecare an. Cei care au preocupări politice, vorbesc fluent engleza şi franceza sau au abilităţi de dezbateri pot avea şansa să facă parte din Parlamentul European al Tinerilor”, ne-a spus Crina Nicolaescu, preşedinta Fundaţiei Parlamentul European al Tinerilor
Crina Dobocan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase