Sezon de vânătoare la datornici

Sezon de vânătoare la datornici
ORADEA - Finalul lui 2007 şi începutul lui 2008 a fost unul deosebit de încărcat pentru comisarii Gărzii Financiare Bihor. Pe lângă activităţile specifice de verificare a agenţilor economici, ei au participat, alături de angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice la acţiunile de impulsionare a plăţilor către bugetul de stat de către agenţii economici cu datorii.

„Sunt sume foarte mari care nu vin la bugetul statului, şi nu ne referim aici la marii datornici, cei cu arierate şi cu un grafic de reeşalonare a plăţilor – care, dacă nu respectă termenele, pierd dreptul de reeşalonare a datoriilor – ci la celelalte firme”, spune comisarul şef al GF Bihor, Călin Gal.

Este vorba în special despre neplata CAS, a şomajului, a impozitelor pe salarii, bani pe care agenţii economici au obligaţia de a-i colecta şi a-i vira apoi la bugetul de stat. „Aici este vorba despre banii oamenilor, care sunt reţinuţi la sursă, dar nu sunt viraţi, ceea ce reprezintă o infracţiune”, susţine Gal.

Sechestru pe bunuri

De altfel, comisarul-şef îi avertizează pe cei aflaţi în această situaţie să facă un efort financiar pentru a-şi achita dările. „În luna ianuarie ne vom ocupa de toţi agenţii economici cu datorii, nu doar de unii. Ar fi recomandabil ca în ianuarie să încerce şi să şi reuşească să îşi plătească datoriile sau măcar o parte din ele, ca o dovadă a bunei credinţe, altfel vom fi nevoiţi să trecem la măsuri drastice, cum ar fi sechestrarea bunurilor şi valorificarea lor”, anunţă şeful GF Bihor.

Asta în condiţiile în care majorările pentru neplata la timp a datoriilor către stat sunt acum foarte mari, comparativ cu anii ’90, când penalităţile erau mai mici decât dobânzile bancare şi mulţi administratori preferau să ruleze banii decât să îşi achite obligaţiile la buget.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !