Sezon plin la Garda Financiară

Sezon plin la Garda Financiară
ORADEA – Apropierea Sfintelor Sărbători de iarnă şi frenezia cumpărăturilor pentru această perioadă îi determină pe comisarii Gărzii Financiare Bihor să îşi intensifice controalele la agenţii economici.

Dacă până acum făcea apeluri la adresa comercianţilor care nu aveau în dotare sau nu utilizau casele de marcat fiscale, acum comisarul-şef al GF Bihor, Călin Gal, se adresează şi cumpărătorilor, cărora le cere să solicite bonul de casă pentru mărfurile achiziţionate. „Dincolo de faptul că este o datorie morală a noastră să nu încurajăm evaziunile fiscale, bugetul statului fiind prejudiciat de sume imense – bani care, odată înregistraţi în casă, se întorc la cetăţean în mod indirect – solicitarea bonului de casă e importantă şi din alt punct de vedere. El reprezintă o garanţie a calităţii produsului şi îl poate obliga pe comerciant să îl schimbe în cazul în care se defectează sau se alterează la scurt timp de la achiziţie”, afirmă Gal.

Sume neînregistrare

Chiar dacă poate părea o problemă minoră, neeliberarea bonului de casă este un fenomen care afectează grav bugetul de stat. „La toate controalele efectuate în unităţi care nu utilizau casa de marcat fiscală, găseam, la orele 18:00-19:00, sume între 300 şi 400 de lei neînregistrate. Înmulţiţi cu câteva sute de comercianţi prinşi lunar, şi apoi cu zilele lucrătoare dintr-o lună, şi veţi înţelege parţial proporţiile acestui fenomen”, declară comisarul-şef.
O altă chestiune gravă este traficul cu produse accizabil. „90% dintre băuturile alcoolice care intră în judeţul Bihor sunt fără banderole. Majoritatea lor covârşitoare vin din judeţele Maramureş şi Satu Mare. Mă refer în special la ambalajele PET de 5 litri care, oricum, de la 1 iulie au fost interzise prin lege de la comercializare”, susţine Călin Gal.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase