Sfântul Nectarie, ocrotitorul Mănăstirii Izbuc

Sfântul Nectarie, ocrotitorul Mănăstirii Izbuc
Sfântul Ierarh Nectarie a fost proclamat ca ocrotitor al noii biserici de la Mănăstirea Izbuc.


Ziua de 16 noimebrie va rămâne în istoria aşezământului monahal de la Izbuc ca un moment de mare însemnătate duhovnicească şi de aleasă sărbătoare. Aceasta pentru că în această zi, Sfântul Nectarie a fost declarat păzitorul noii biserici mari a mănăstirii, aflată încă în construcţie.

„A fost o zi de mare bucurie duhovnicească pentru obștea chinoviei bihorene, cea mai veche vatră monahală din Eparhia Oradiei, dar și pentru pelerinii care vin aici în număr din ce în ce mai mare, pentru binefăcătorii și miluitorii care au adus o contribuție substanțială atât la renașterea și înflorirea mănăstirii, dar mai ales la zidirea noii biserici cu hramurile «Adormirea Maicii Domnului» și «Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul I ecumenic de la Niceea», la care s-a adăugat, de-acum, și «Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina»”, a spus preotul Cristian Rusu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei.

Sărbătoarea a început din ajun, sâmbătă seara, când, cu binecuvântarea Chiriarhului locului, soborul de ieromonahi al sfintei mănăstiri a oficiat slujba Privegherii.

În cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti din ziua de 16 noiembrie, după citirea celor două pericope evanghelice, Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei a tâlcuit celor prezenţi semnificaţiile teologice ale cuvintelor scripturistice ce au adus în prim plan pilda samarineanului milostiv şi chemarea la apostolat a Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei:

În acelaşi cadru, după citirea Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind însemnătatea Anului omagial euharistic, arhimandritul Mihail Tărău, exarh şi stareţ al Mănăstirii Izbuc, a citit Actul Chiriarhal prin care noua biserică de zid cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul I ecumenic de la Niceea” de la Mănăstirea Izbuc a primit ca nou ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina, Făcătorul de minuni.

La final, Ierarhul Oradiei a adresat un îndemn părintesc credincioşilor ca în această perioadă a Postului Crăciunului să aibă în vedere mai ales ajutorarea semenilor aflaţi în nevoi, participând la colectele de alimente, îmbrăcăminte, medicamente sau bani organizate în Eparhia Oradiei, prin Centrul Eparhial, protopopiate, parohii şi mănăstiri, pentru a fi distribuite celor care sunt în suferinţă şi care au nevoie de ajutor şi mângâiere.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !