Sfârsit de an cu roviniete

2Comentarii
Sfârsit de an cu roviniete
Taxa de drum se poate achita la Posta, CEC, Petrom, MOL, OMV, Rompetrol si CNADN. Una dintre urgentele soferilor la aceasta data este achitarea taxei de drum.

Rovinieta se plateste pentru circulatia pe reteaua de drumuri nationale, mai putin pentru cele aflate în intravilanul resedintelor de judet si al municipiilor. Sunt supuse acestei taxe toate categoriile de vehicule înmatriculate temporar sau definitiv în România, precum si în alte state.

Taxa platita de români este valabila pentru 12 luni de la data achitarii. Pentru utilizatorii straini valabilitatea este de 7 zile, 30 de zile, sase luni sau 12 luni de la data declarata. Multi dintre români sunt nemultumiti ca nu pot sa achite taxa de drum pe perioade mai scurte. „Daca vreau sa ies cu masina afara din oras sunt nevoit sa achit taxa de drum pe 12 luni, ceea ce nu este corect”, spune Vasile Boca.

Altii prefera sa circule pe riscul lor, având pusi deoparte banii pentru amenda. „Daca ma prinde, platesc; daca nu, am scapat cu niste bani în plus la portofel. Oricum, nu ies prea des din oras”, este de parere Ioan Chis.

Tarife si sanctiuni

Tarifele sunt în functie de categoria autovehiculului, masa totala maxima autorizata si emisiile poluante: NonEuro/Euro I/EuroII si peste. Astfel, rovinieta pentru turisme costa 24 de euro (NonEuro), 21 de euro (Euro I) si 16,8 euro (Euro II). Pentru microbuze taxa începe de la 216 euro, iar pentru autocare de la 510 euro.

Plata rovinetei se face integral pentru turisme pe 12 luni la cursul de schimb al zilei comunicat de BNR, valabil pentru ultima zi din luna anterioara achitarii tarifului. Pentru celelalte categorii de autovehicule plata se poate face si în patru rate.

Sanctiunile pentru cei care sunt prinsi pe drumurile nationale fara rovinieta nu sunt deloc mici. Pentru masini mici amenzile sunt cuprinse între 300 si 450 RON. Pentru microbuze amenzile sunt de la 500 la 2.500 RON, iar pentru autocare de la 3.000 la 4.500 RON.

Distribuitori

Taxa de drum se poate achita la oficiile postale, filialele CEC, sediile Companiei Nationale Autostrazi si Drumuri Nationale, statiile de distributie a carburantilor: PETROM, OMV, ROMPETROL, MOL si LUKOIL. Românii pot achita taxa de drum pe baza certificatului de înmatriculare sau cartii de identitate a autovehiculului, în original sau copie, dupa caz, precum si a cartii de identitate a celui care face plata.

Dan Birta2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor