Sfaturi rutiere pentru iarnă

Sfaturi rutiere pentru iarnă
BIHOR – Poliţia Rutieră a făcut duminica o serie de recomandări pentru evitarea producerii de accidente în condiţiile în care meteorologii au anunţat producerea de polei, a îngheţului la sol, ceţii şi ninsorii în zilele următoare, predominant în sud-estul ţării şi în zonele de deal şi de munte.

Astfel, conducătorii auto sunt sfătuiţi ca, înainte de a pleca la drum, să se informeze, la Comandamentul Central de Iarnă, despre condiţiile meteo şi starea drumului.

            Odată plecaţi, şoferii trebuie să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum şi de trafic, să circule cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor, când drumul este umed sau acoperit cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau are îmbrăcăminte din piatră cubică.

            Totodată, trebuie evitată bruscarea comenzilor autovehiculului, în special a direcţiei, precum şi frânările bruşte.

            În situaţia în care drumul este alunecos, trebuie folosită frâna de motor.

            Pe drum, trebuie păstrată o distanţă suficientă faţă de autovehiculul din faţă pentru a putea opri în siguranţă când condiţiile de deplasare o impun.

            Autovehiculul trebuie dotat cu anvelope corespunzătoare, cu profil de iarnă. În acelaşi timp, trebuie evitată suprapresiunena în anvelope, deoarece scade aderenţa la drum.

            Şoferii sunt sfătuiţi să cureţe în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi să folosească în mod corespunzător instalaţia de ventilaţie-climatizare, pentru a vedea şi a fi vizibili în trafic.

            Conducătorii auto trebuie să folosească luminile de întâlnire în afara localităţilor şi pe timpul zilei. În acest fel, ei se asigură că prezenţa maşinii a fost sesizată de ceilalţi participanţi la trafic.

            În condiţii de ceaţă, este recomandată folosirea luminilor speciale cu care este echipat autovehiculul.

            Ştergătoarele de parbriz trebuie acţionate din timp, iar şoferii trebuie să asigure permanent nivelul optim de lichid în rezervorul dispozitivului de spălare.

            În acelaşi timp, trebuie verificată periodic starea acumulatorului.

            Operatorii de transport ce deţin autovehicule cu masă mai mare de 3,5 tone, au obligaţia legală de a monta pe roţi lanţuri  sau  alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele şi pe drumurile stabilite.

            Poliţia Rutieră avertizează conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere. De asemenea, le reaminteşte că, dacă au mai puţin de un an de practică, viteza maximă admisă în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică decât limita legal stabilită.

            În cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drumuri, Poliţia Rutieră solicită participanţilor la trafic să respecte cu stricteţe indicaţiile poliţiştilor şi ale lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, aflaţi în zonele afectate.

            Nerespectarea normelor rutiere şi a indicaţiilor echipajelor specializate, de către toţi participanţii la trafic fac imposibilă deplasarea utilajelor de intervenţie în locurile în care prezenţa lor este necesară, mai avertizează Poliţia Rutieră.

Cristian Horgos0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase