Show aviatic și tuning show la deschiderea pivnițelor

De Veronica Bursaşiu
1Comentariu
Tradiții la Sălacea
Tradiții la Sălacea - © Foto: Veronica Bursașiu
Nimic nu a lipsit din programul celei de-a 22 ediții a Zilelor Sălăcene, prilej cu care comunitatea își etalează zestrea: cele 1000 de pivnițe.

Cu o vechime de peste 200 de ani, din păcate, puține pivnițe mai sunt funcționale. În urmă cu câteva zeci de ani, viața oamenilor se învârtea în jurul acestor pivnițe. Duminica, de exemplu, era un adevărat ritual legat de pivnițe. Oamenii povestesc că bărbații veneau cu damigenele la biserică, pentru ca apoi să meargă cu ele la pivnițe, în timp ce doamnele pregăteau acasă mâncarea. Mulți dintre localnici au luat însă drumul străinătății și trăiesc în Ungaria, Slovacia, zona Vienei.

Practic în ultimii 30 de ani, localitatea s-a înjumătățit, din punct de vedere numeric. Aflat la al doilea mandat, primarul Horvath Bela știe că viitorul localității stă în investiții, în promovare, proiecte, dar și în păstrarea tradițiilor. Este un punct de vedere împărtășit și de deputatul Szabo Odon, prezent vineri seara la Sălacea. Acesta a vorbit în fața a peste 200 de oameni despre cât este de important ca Sălacea să își conserve și să nu renunțe la ceea ce dă brandul comunei: pivnițele.

Punctul de vedere al parlamentarului este susținut și de șeful de cabinet al Președintelui Consiliului Județean, Adrian Simon, care are rădăcini la Sălacea și care nu ratează nici o oportunitate în a prezenta publicului larg frumusețile și zestrea locului. De fiecare dată, primarul Horvath Bela a surprins localnicii și invitații prin programul cu numere inedite, oferit pe parcursul a trei zile. Prezentarea pivnițelor dar și a casei țărănești restaurată de doctorul Kery pe Kisburga e aproape un ritual atunci când sunt invitați la Sălacea.

În perspectivă, aceste locuri ar putea fi introduse în pachete de circuite turistice propuse pe Valea Ierului. Din programul generos propus de primar de ziua comunei nu poți să nu remarci întâlnirea fiilor satului plecați din localite dublată de prezentarea unor documente istorice de către dna profesor Mocsar Iren. Probabil cele mai așteptate momente au fost însă derbiul mașinilor rabla la Varboc și BMW tunning show.

Atrași de frumusețile locului, fotografi din Singapore, Turcia, Polonia, India, prezenți în tabără Discover Bihor, coordonată de artiștii fotografi Adela Rusu și Ovi D. Pop, au venit la Sălacea pentru adevărate ședințe foto organizate în preajma pivnițelor.

De-altfel scopul taberei Discover Bihor este tocmai acela de a promova Bihorul în lume prin intermediul fotografiilor.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor