Si-au cautat copilaria pe Shakespeare

6Comentarii
Si-au cautat copilaria pe Shakespeare
Aproximativ 100 de greci s-au întors la Oradea, pe uliţa copilăriei, strada Shakespeare.

S-au născut, s-au dus la şcoală, s-au îndrăgostit. Au fost acolo acasă. Pe strada Shakespeare. Acolo unde guvernul socialist al României au construit în 1962 blocuri pentru emigranţii greci. joi, aceştia s-au întors acolo din Grecia, dar şi de peste Ocean. Pentru a dezveli o placă comemorativă pe uliţa copilăriei lor.

„Tot ce am trăit aici ne-a inspirat să scriem, într-o dimineaţă, aceste cuvinte pe o placă pe care am adus-o de la Atena. « Aceste blocuri au fost construite de R. S. România pentru a găzdui emigranţii politici greci, în 1962. Noi, copiii lor, care ne-am născut şi am crescut aici, am adus din Grecia această placă comemorativă dorind să mulţumim astfel poporului român pentru viaţa fericită şi fără de griji trăită aici. România va fi întotdeauna pentru noi a doua patrie”, a spus Iulia Fotopulu.

Grecii au început să se întoarcă la Atena  după 1974,  când a căzut dictatura. Doamna Iulia  este acum medic la Atena. În Oradea a lucrat doi ani la Policlinica 1. „Noi nu ne-am simţit străini aici nici un moment. Acasă vorbeam în limba greacă cu părinţii, iar autorităţile ne-au dat o sală unde puteam să ne organizăm sărbătorile. Am avut aici prieteni, şi cred că iubim Oradea ca şi pe orice alt oraş din Grecia în care am fi putut să ne naştem”. „Comunitatea grecilor a fost extrem de iubită, de agreată la Oradea. Noi am fost prieteni din copilărie şi am rămas foarte legaţi”, spune orădeanca Gabi Bârsan. Aceasta împreună cu Măriuţa Avrigeanu i-a sprijinit pe oaspeţii din Grecia să retrăiască momente de neuitat la Oradea.

V.B.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor