Și-au dat acordul pentru Masterplanul Universitar

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
Și-au dat acordul pentru Masterplanul Universitar
Senatul Universității și-a dat acordul pentru parteneriatul cu Primăria Oradea prin care se vor realiza spații de cazare și complementare pentru studenți.

Cu 52 de voturi „pentru”, trei abțineri și nicio împotrivire, parteneriatul tehnic dintre Universitatea din Oradea (UO) și Primăria Oradea a trecut de Senatul Universității. Parteneriatul a fost foarte așteptat de studenții orădeni, pentru că în baza lui se vor realiza spații de cazare și complementare pentru ei.

Obiectivul de investiții „Masterplan Campus Universitar Oradea – Spaţii de cazare şi complementare pentru studenţi (corpurile C1 şi C2)” are la bază solicitarea din partea studenților a 1.600 de locuri de cazare suplimentare și necesitatea cazării studenţilor din căminul de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” în Campusul Central al Universităţii din Oradea, în condiţii superioare de confort.

Astfel, conform parteneriatului, Universitatea din Oradea va elabora tema de proiectare şi va pune la dispoziţie, cu titlu gratuit, Municipiului Oradea, amplasamentul lucrării, în timp ce Primăria și/sau Universitatea din Oradea, în baza competențelor, vor face demersurile pentru a obține toate avizele necesare – fiind responsabile ca proiectul să se desfășoare în deplină legalitate.

Totodată, Primăria va elabora studiul de fezabilitate, documentaţia de autorizare a lucrărilor de construcţii şi proiectul tehnic aferent lucrărilor de construcţii ale obiectivului de investiţii, pe baza temei de proiectare concepute de către Universitatea din Oradea.

„Studiul de fezabilitate va fi avizat de Consiliul de Administraţie al Universităţii din Oradea şi aprobat de Senatul Universitar Oradea, iar pe baza studiului de fezabilitate, Municipiul Oradea va contracta proiectarea şi realizarea lucrărilor de construire a obiectivului de investiţii. Municipiul Oradea va obţine autorizaţia de construire a obiectivului de investiţii în baza SF-ului şi DTAC, respectiv a contractului de cesiune/comodat a dreptului de construire transmis de Universitatea din Oradea”, sunt câteva dintre obiectivele parteneriatului.

Parteneriat pe 20 de ani

De asemenea, Universitatea din Oradea va fi reprezentată în comisia de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii, iar după recepţia la terminarea lucrărilor obiectivului de investiţii, Municipiul Oradea va pune la dispoziţia Universităţii din Oradea clădirile C1 şi C2 cu titlu de folosinţă gratuită pe o durată minimă de 20 ani, în baza unui contract agreat de către părţi. Contractul de parteneriat și de folosință gratuită va cuprinde: clauze privind dreptul de opțiune al Universității din Oradea după expirarea duratei negociate; faptul că acest contract va putea fi prelungit sau reînnoit cu acordul părților, iar în caz contrar Universitatea din Oradea va avea drept de preemțiune în cazul vânzării, cesionării sau închirierii obiectivului de investiții.

Pe de altă parte, Universitatea a făcut mențiunea ca obiectivul de investiții să nu îşi schimbe destinația la expirarea contractului, decât cu acordul părților.

Cămine într-un an și jumătate

Întrebat dacă se justifică implicarea financiară a Primăriei în construirea de cămine studenţeşti în condiţiile în care Compania Națională de Investiții (CNI) a anunţat că va realiza 800 de locuri de cazare, primarul Ilie Bolojan a arătat că, în perioada studenției sale, Timişoara avea 30 de cămine studenţeşti.

„Nu ne dorim o creştere a învăţământului universitar care să umple un cămin”, a spus Bolojan.

Acesta a prezentat dinamica unei investiţii pe care o face CNI.

„Blocurile ANL din Calea Aradului au fost demarate la nivel de proiect în 2014 de Ministerul Dezvoltării în mandatul d-lui Hellvig, blocate apoi, deblocate de Guvernul Cioloş şi terminate abia la finalul anului trecut. A fost nevoie de patru ani plini. Sala Sporturilor a început în 2015 şi la începutul lui 2019 suntem abia la începutul lucrării. Primăria, cu toate minusurile ei, are posibilitatea de a face căminele promise într-un an şi jumătate, cu proiectare şi execuţie. La începutul anului universitar viitor ar fi bine să putem oferi trei cămine”, spune primarul Ilie Bolojan.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !