Îşi poartă bolnavii pe drumuri

Numărul bolnavilor de diabet din Bihor este în continuă creştere, însă deşi statisticile sunt îngrijorătoare, banii alocaţi prin programul naţional pentru necesarul de medicamente şi insulină a fost redus anul trecut cu peste un miliard de lei vechi.

Acest fapt a determinat eliberarea medicamentelor doar pentru o lună, şi nu pe două cum era înainte. Cum medici diabetologi sunt doar în Oradea, bolnavii trebuie să vină lunar în municipiu, pentru a li se elibera reţetele necesare. Mulţi bihoreni, bolnavi şi bătrâni, trebuie astfel să vină din cel mai îndepărtat colţ al judeţului pentru a intra în posesia acestora.

Bat drumurile Bihorului

Dis-de-dimineaţă, la cabinetele de diabetologie de la Policlinica Mare se aşează răbdători la coadă zeci de bolnavi, în aşteptarea medicului specialist. „Ne trezim cu noaptea în cap, pentru că venim de la zeci de kilometri distanţă. Eu vin de la Sâniob în fiecare lună. Mi-e foarte greu, pentru că sunt bolnavă şi trebuie să vin atâta amar de drum. Ar fi bine dacă am avea un medic în zonă, sau măcar la trei luni să vină unul şi să ne putem lua medicamentele de la farmacia din sat”, declară Rozalia Micloş, în vârstă de 60 ani, care de 20 de ani se luptă cu această boală.

„Sau măcar să scrie şi asistentele pentru toată lumea. Eu am venit de la Aleşd de dimineaţă şi acum trebuie să aştept până la 14:00, când vine celălalt medic”, spune cu amărăciune Maria Bolduţ, o pacientă de 48 ani. Altă bolnavă se plânge că în această iarnă s-a descurcat foarte greu. Ea vine din Bratca, şi a trebuit să plătească pe cineva cu maşina să o aducă la Oradea, deoarece se mişcă greu.

Îndatoriri mai importante

„Doar pacienţii cu tratamente mai complexe trebuie să vină la Oradea, deoarece medicamentaţia pentru aceştia este foarte pretenţioasă şi nu putem lăsa medicii de familie să prescrie aceste reţete. Riscul este prea mare. La Oradea avem 17 medici diabetologi, dintre care majoritatea sunt şi cadre universitare şi nu-şi pot lăsa aceste îndatoriri didactice pentru a pleca în teritoriu. Şi nimeni nu-i poate obliga să facă acest lucru, pentru că nu permite cadrul legislativ. Dacă nu vor să meargă, nu-i poţi obliga, mai ales că şi cei tineri refuză categoric să meargă să lucreze într-un spital din judeţ”, susţine dr. Aurel Babeş, preşedintele Comisiei de Diabetologie Bihor.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !