Siderurgiştii ies în stradă

1Comentariu
Siderurgiştii ies în stradă
DEVA – 50 de membri ai Sindicatului „Siderugistul” Hunedoara vor picheta astăzi sediul Prefecturii, în semn de protest faţă de concedierile anunţate la ArcelorMittal Hunedoara.

Miercuri, administraţia a făcut publică închiderea, de la 1 ianuarie 2008, a activităţii la laminoarele de sârmă şi profile uşoare. S-a anunţat însă şi deschiderea listelor pentru plecările voluntare. Toţi cei disponibilizaţi ar urma să primească salarii compensatori. În aceste condiţii, 280 de angajaţi ai Arcelor vor fi concediaţi, din cauza închiderii operaţionale a celor două laminoare. Sindicatul estimează că alţi 320 de salariaţi se vor înscrie pe listele de disponibilizări şi vor pleca de bună voie. Sindicatul „Siderurgistul” a solicitat, vineri, analizarea situaţiei de către Comisia de Dialog Social, condusă de prefectul de Hunedoara, deoarece consideră că hotărârea administraţiei s-a luat încălcând legea. „Decizia s-a luat arbitrar, fără consultarea sindicatului. În urma celor două căi de concediere, va pleca o treime din numărul actual de angajaţi„, a spus liderul sindical, Petru Vaidoş. Remus Păţan, directorul ArcelorMittal, a susţinut că decizia de a închide laminoarele s-a luat în urma unei analize economice, pentru a scădea pierderile înregistrate, şi că sindicatul ştia acest lucru. „Voi sprijini oamenii cât îmi permite legea. Nu pot sta impasibil când 280 de persoane rămân pe drum, dar, pe de altă parte, nu pot interveni în activitatea unei firme private„, a spus prefectul Dan Pricăjan. Pentru a opri valul de concedieri, sindicaliştii ameninţă cu ample mişcări de protest în perioada următoare.


De la privatizarea combinatului au mai fost organizate încă trei etape de plecări voluntare. La ultima, cea din iarna anului trecut, s-au înscris 230 de angajaţi, dar au plecat până la urmă doar 16. Ei au primit între 140 şi 180 de lei, dar nu au mai beneficiat de ajutor de şomaj sau de asigurări de sănătate.

Dana Ioan1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor