„Siguranță în mediul rural”, o campanie preventivă a polițiștilor bihoreni

De Alexabdru Guiaș
Reactualizat la:
„Siguranță în mediul rural”, o campanie preventivă a polițiștilor bihoreni
Peste 1.500 de elevi, părinţi şi profesori din mediul rural au fost implicaţi activ de polițiștii bihoreni în activități preventive.

În perioada februarie – martie, poliţiştii aparținând Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, alături de poliţiştii Serviciului Rutier, ai Serviciului de Ordine Publică şi de la posturile comunale de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bihor, au desfășurat în mediul rural o campanie de prevenire a delincvenţei juvenile şi a abandonului şcolar, intitulată „Siguranţă în mediul rural”.

Campania, implementată în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor, a vizat pregătirea antivictimală a elevilor, profesorilor şi părinţilor din 40 de comunităţi din mediul rural şi informarea cu privire la măsurile de autoprotecţie care trebuie adoptate pentru reducerea riscului de victimizare prin diverse tipuri de criminalitate. Acţiuni preventive au avut loc în cadrul comunităţilor rurale din localităţile Vadu Crişului, Roşia, Sânnicolau Român, Drăgeşti, Cefa, Borş, Avram Iancu, Săcădat, Tileagd, Curtuişeni, Lăzăreni, Budureasa, Căbeşti şi Hidişelu de Sus.

Au pus accent pe prevenție

În acest context, sub sloganul „Fii preventiv – Alege siguranţa!”, poliţiştii de prevenire bihoreni, alături de partenerii de program, au derulat o serie de activităţi menite să contribuie la prevenirea criminalităţii şi la creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor din comunele și satele județului.

Poliţiştii aparținând Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au organizat 28 de întâlniri cu peste 1.500 de elevi, părinți, cadre didactice şi cu conducerea unităţilor şcolare, în scopul prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, considerate priorităţii permanente ale IPJ Bihor în domeniul prevenirii criminalităţii.

„Tematica prezentată elevilor a fost axată pe prevenirea comportamentelor antisociale, prevenirea accidentelor rutiere, a violenţei în mediul şcolar, răspunderea penală a minorilor, având loc și alte discuții legate de prevenirea criminalității. Au fost dezbătute aspecte referitoare la pragul delincvenţial: cauze; factori favorizanţi în geneza delincvenţei juvenile (anturaj, consumul de alcool etc.), consecinţe legale şi sociale în cazul comiterii de infracţiuni de persoane minore (răspunderea penală a minorilor, efectele comiterii de infracţiuni în plan social). Totodată, au fost prezentate diferite situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii şi măsurile de prevenire pe care orice persoană le poate lua pentru a evita unele situaţii de victimizare. Ca materiale de suport pentru campania preventivă au fost utilizate afişe şi pliante care au fost expuse şi distribuite în cadrul întâlnirilor din comunităţile rurale. Totodată, au fost proiectate filme cu caracter informativ-preventiv cu tematică adecvată”, a precizat comisarul de poliţie Ioana Indrieș, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

De asemenea, în cadrul întâlnirilor cu cadrele didactice şi cu părinţii au fost abordate subiecte legate de răspunderea penală a minorului, fenomenul violenţei în şcoală, fenomenul cyber-bulying, siguranţa copiilor în mediul on-line, precum şi amănunte referitoare la prevenirea unor infracţiuni contra patrimoniului, modalităţi de gestionare a unor situaţii de risc, modalităţi de apelare a numărului de urgențe 112, dar şi cu privire la dinamica accidentelor rutiere din mediul rural şi comportamentul preventiv în trafic.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !