Simbolul oraşului, în vârful dealului

6Comentarii
Simbolul oraşului, în vârful dealului
ORADEA – Forumul civic Agora J.b. a dezbătut problema simbolului care ar urma să fie amplasat pe dealul Ciuperca. Municipalitatea doreşte realizarea unei construcţii pe Dealul Ciuperca, care să devină un simbol pentru Oradea.

A fost lansat şi un concurs de idei privind construcţia. Propunerile vor fi jurizate de o comisie, care va avea în componenţă reprezentanţi ai Consiliului Local şi oameni de cultură. „Dorim să fie un lucru care să personalizeze municipiul Oradea”, afirmă Petru Filip.

Care ar fi beneficiile acestui simbol? Este oportună amplasarea sa pe dealul Ciupercii? Este într-adevar o prioritate? Acestea sunt întrebările la care au încercat să răspundă membrii forumului Agora J.b., care se desfăşoară prin e-mail. Redăm în continuare câteva dintre intervenţiile participanţilor la forum.

 

Oradea are, acum, musai, nevoie de un simbol cocoţat pe deal? Eu cred că înainte de a discuta cum se va materializa acest simbol, ar trebui să punem în discuţie gradul lui de necesitate.

Simbolice pentru Oradea sunt gropile din asfalt, clădirile istorice care stau să cadă… şi câte aş mai putea spune. Dacă din banii alocaţi simbolului salvăm măcar o părticică din Parisul de pe Peţa, suntem mai câştigaţi decât dacă cocoţăm cine ştie ce hardughie pe deal. Cred că avem o problemă legată de priorităţi! Vorba aceea: mai întâi oamenii şi-au făcut case, haine… şi apoi s-au apucat de artă şi filosofie! (Florin Budea)

 

Iniţiativele administraţiei publice locale din Oradea suferă de o boală comună în politica şi administraţia de pe malurile Crişului: irelevantă pentru marea majoritate a orădenilor şi asta mai ales datorită faptului că ele NU REZOLVĂ probleme REALE, URGENTE şi COMUNE ale comunităţii orădene.

Ele par mai degrabă manifestări ale unor frustrări şi grandomanii lipsite de orice bun gust (ca să nu spun bun-simţ) şi nu mă pot abţine să nu spun: initiaţive care mai degrabă sunt menite să creeze venituri grase unor firme şi cheltuieli substanţiale ale banilor publici. Hai sa facem un brainstorming: care ar putea fi nevoile reale şi relevante ale comunităţii din Oradea pe care le-ar rezolva acest simbol al oraşului plasat pe dealul de la Ciuperca? (Paul Iacobaş)

 

Nu cred că este o prioritate, la acest moment, pentru municipiul Oradea. Cred că avem o mulţime de alte probleme de rezolvat, mai prioritare, cum ar fi: curăţenia oraşului, alimentarea cu apă şi canalizare pe toate străzile din municipiul Oradea, reabilitarea faţadelor clădirilor istorice, asfaltarea drumurilor din cartierele marginaşe etc. (Felicia Enache)

 

Dacă un simbol e şi el la un moment dat necesar într-o anumită măsură, ca o carte de vizită (deşi nu-ţi faci carte de vizită până n-ai ce mânca şi eşti rupt în curs), hai să vă amintesc ce simbol are Oradea în prezent.

Şi anume, pe stema oraşului, unde se lăfăie un simbol satanist discret mascat prin planul cetăţii, care e dispus ca o stea cu cinci colţuri cu „capul” în jos. Fără să dăm în paranoia, semnificaţiile simbolurilor îşi pun într-un fel pecetea pe subconştient, iar sensurile pentagramei cu diverse dispuneri sunt binecunoscute celor care au mai deschis câte o carte. Aşa că, dacă problemele prioritare ale oraşului nu le rezolvă ca lumea, măcar atâta vor fi în stare să corecteze, dacă îi interesează. Şi nici n-ar costa prea mult. Sau tocmai ăsta ar fi baiul, că nu le iese prea mult? (Adrian Gagiu)

 

Temele forumului Agora J.b.

 

În forumul civic al Jurnalului bihorean, care se desfăşoară prin intermediul poştei electronice, au fost puse în dezbatere până acum următoarele subiecte:

 

  • Parcarea supraetajată ce urmează să fie construită pe locul actualei parcări de lângă statuia lui Eminescu de pe Independenţei
  • Simbolul oraşului – proiect al municipalităţii, ce urmează să fie amplasat lângă Ciuperca
  • Aqua Park-ul care va fi construit lângă Lotus
  • Betonarea malului Crişului, în zona centrală a oraşului

Alexandru Seres6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor