Simbolurile religioase, scoase din şcoli?

14Comentarii
Icoane
Icoane
ORADEA – Simbolurile religioase ar putea fi scoase din sălile de curs, asta în ciuda faptului că cei mai mulţi nu agreează această idee, indiferent dacă e vorba de dascăli, elevi sau părinţi.

Conform unor informaţii apărute în presa naţională, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis să recomande Ministerului Educaţiei şi Cercetării elaborarea unor noi norme interne, care să reglementeze prezenţa simbolurilor religioase din şcoli.

Hotârârea survine în urma sesizării făcute de profesorul Emil Moise, aflat de mai bine de un an jumate în dispută cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău pentru retragerea simbolurilor religioase din unităţile de învăţământ în timpul disciplinelor obligatorii.

Numai la orele de religie

Asftel, CNCD a decis ca simbolurile religioase să fie afişate numai în cursul orelor de religie sau în spaţiile destinate exclusiv învăţământului religios. „Nu am primit nimic oficial în acest sens. Oricum nu mi se pare foarte normal acest lucru. Din punctul meu de vedere, prezenţa icoanelor în sălile de curs nu strică, dimpotrivă. Ani de zile am fost privaţi de educaţia religioasă, cred că sunt unii care exagerează”, este de părere Liliana Antonescu, inspector şcolar general.

Elevii, împotrivă

Părerile dascălilor sunt cam împărţite, mulţi neştiind ce să spună. „Nu putem spune că e bine sau rău, oricum e clar că nu influenţează în mod negativ copii. Sunt unii pe care nu-i deranjează, dar în cazul în care sunt copii de alte confesiuni, s-ar putea să nu le placă”, consideră profesorul Codruţ Popa. Pe de altă parte, elevii sunt 100% împotriva acestei hotârâri.

„Nu vrem să le scoată. Ne ajută foarte mult, mai ales la teze. Sunt sfinţite şi ne putem ruga la ele când avem nevoie”, spune Sonia Jurj, elevă a Şcolii Generale „Dacia” „În primul rând este păcat să facă aşa ceva”, o completează colega ei Dora Opriş. În asentimentul elevilor este şi directorul şcolii Florian Hava. „Este o absurditate şi să ridici această problemă, dar să o aplici”.

Ioana Iuhas14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor